Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Νέες αλλαγές στα εργασιακά με φόντο την «κινητικότητα» στην αγορά εργασίας και «μερική» απελευθέρωση των απολύσεων αναμένεται να θέσει η τρόικα προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Οι νέες πιέσεις για αλλαγές στα εργασιακά θα σχετίζονται με την «απασχολησιμότητα», δηλαδή την ημιαπασχόληση με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστη ασφάλιση, ώστε να υπάρξουν νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

Τις αλλαγές αυτές προσδιόρισε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Μπομπ Τράα, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του πλαφόν του 5% των απολύσεων.

Στα πλαίσια των πιέσεων που ασκεί η τρόικα στα εργασιακά, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση:


1 Αύξηση του πλαφόν του 5% στις απολύσεις για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 εργαζομένους, ώστε το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 10%.

2 Περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων, που σήμερα ανέρχονται στους 12 μεικτούς μισθούς για τα πρώτα 16 έτη.

3 Ενεργοποίηση του εργοδοτικού λοκ άουτ, έτσι ώστε σε περιπτώσεις παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα αντικατάστασης των απεργών και απόλυσής τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

4 Εφαρμογή σε δίμηνη βάση του ελαστικού 10ωρου αντί της πληρωμής υπερωριών.

5 Μείωση κατά 40% των μισθών για ημιαπασχόληση για διάστημα έως δύο έτη νέων ηλικίας έως 25 ετών (350 ευρώ).

Ουσιαστική αξιολόγηση, πάντως, για την προώθηση των συγκεκριμένων μέτρων αναμένεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2014· θα αφορά και τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ), για τον οποίο ο Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι δεν «πρόκειται να μειωθεί».

Ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου κορυφής για την ανεργία υποστήριξε ότι «όλοι πλέον κατανοούν ότι η νεανική ανεργία υπονομεύει ευθέως τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και τις ίδιες τις αναπτυξιακές προτεραιότητες για μια ανταγωνιστική Ευρώπη. Αλλά και τις ίδιες τις θυσίες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα».

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση υπό την προεδρία της καγκελαρίας της κ. Μέρκελ, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί Εργασίας της Ευρώπης, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: