Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΟΡΟΥΣ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

Την ενόχλησή του για τους «πολύ δύσκολους όρους» που έθεσε η γερμανική Βουλή στη Σερβία για την ένταξή της στην ΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ενώ επισήμανε ακόμη ότι η Ένωση «ως οργανισμός» δεν θα έπρεπε ποτέ να ζητήσει την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία.

Από το Ζάγκρεμπ όπου συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε στη δημόσια κροατική ραδιοτηλεόραση HRT ότι «οι όροι που τέθηκαν από τη Μπούντεσταγκ για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν».


Όπως εξήγησε, οι όροι της Γερμανίας «υποκινούνται από το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και επιθυμεί να δει ότι αναπτύσσονται προς θετική κατεύθυνση οι σχέσεις μεταξύ δύο κρατών που έχει αναγνωρίσει».

Ωστόσο, συνέχισε, «η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και δεν θα το κάνει. Υπάρχουν όροι τους οποίους δεν μπορεί να εκπληρώσει, εκτός αν συμβεί κάτι που θα επιτρέψει τη Σερβία και το αποκαλούμενο κράτος του Κοσόβου, μία μέρα να γίνουν δύο κράτη.

» Υπό αυτές τις συνθήκες αυτό είναι απολύτως αδύνατο» κατέληξε ο. Νίκολιτς ο οποίος παρέστη στο Ζάγκρεμπ στους εορτασμούς για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Ο Νίκολιτς είπε ακόμη ότι θα συζητήσει σοβαρά με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για να δει αν πίσω από τους όρους που υιοθέτησε η Γερμανική Βουλή υποκρύπτεται το αίτημα η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο ή όχι.

«Η ΕΕ ως οργανισμός, σε κάθε της αναφορά και συνομιλία με εμάς, έχει δηλώσει ότι δεν αναμειγνύεται στο θέμα και ότι δεν ζητά την αναγνώριση του Κοσόβου», είπε σχετικά.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ανέφερε ότι η εκπόνηση του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαβουλεύσεις με τη Σερβία ολοκληρώνεται σύντομα και ότι αναμένεται η διαδικασία ελέγχου να αρχίσει μετά τις θερινές διακοπές.

Το πράσινο φως για να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία είχε δώσει η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: