Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2013

«Η HDW ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ»

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλας Κρυονερίτης τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ
Ως ιδιαίτερα δύσκολο χαρακτήρισε, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και υπασπιστής του Ακη Τσοχατζόπουλου - Νικόλας Κρυονερίτης- το ενδεχόμενο να παρεισφρήσει στην διαδικασία επιλογής των εξοπλιστικών προγραμμάτων κάποιο πρόσωπο εξουσίας, όπως για παράδειγμα, ο εκάστοτε  υπουργός Εθνικής Άμυνας. 


Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμα πρόσωπα για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και κλήθηκε στη δίκη από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού. 

Ο κ Κρυονερίτης στην κατάθεσή του περιέγραψε στο δικαστήριο, τη διαδικασία που ακολουθείται για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ, αφού μεσολαβήσει πλειάδα οργάνων όπως το Ηγετικό Επιτελείου Ναυτικού, το Συμβούλιο Άμυνας και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. 

Πρόεδρος:  Είναι δύσκολο σε αυτή τη διαδικασία να παρεισφρήσει κάποιος που έχει αξίωμα;
Μάρτυρας: Ο καθένας μπορεί να επέμβει, όμως σίγουρα δε γίνεται να αλλοτριωθεί ένα ολόκληρο σύστημα
Πρόεδρος: Με τόσα που ακούσαμε πάντως είναι λίγο δύσκολο μεσολαβούν τόσα στάδια...
Μάρτυρας: Είναι πολύ δύσκολο 

Ο κ Κρυονερίτης απαντώντας σε ερωτήσεις που αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας κ Π. Παναγιωτόπουλου απέκλεισε τυχόν παρεμβάσεις του εκάστοτε Υπουργού Άμυνας στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν και παραιτήσεις» . 

Ο κ Κρυονερίτης τόνισε ακόμα στο δικαστήριο ότι το ΚΥΣΕΑ ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις για την προμήθεια των εξοπλιστικών, καταθέτοντας ότι πρόκειται για μια  «καθαρή διαδικασία κατά την οποία αποφασίζει ένα συλλογικό όργανο». 

Ήταν προειλημμένη απόφαση  

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ο κ Κρυονερίτης ανέφερε ότι η επιλογή των γερμανικών υποβρυχίων αποτελούσε μια προειλημμένη απόφαση, αφού όπως διευκρίνισε η Ελλάδα είχε αγοράσει και στο παρελθόν όπλα από τη Γερμανία και ήταν απολύτως ευχαριστημένη. «Όταν έχεις αγοράσει  Μercedes  δεν μπορείς να αγοράσεις Skoda». 

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μάρκος Παστουσέας ο οποίος στο διάστημα 1997-2000 διετέλεσε Αντιπλοίαρχος στο ναύσταθμο Σαλαμίνος στο διάστημα 2006-2011 ήταν διευθυντής στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ είχε μεταβεί, όπως είπε και στο Κίελο για να επιβλέψει την κατασκευή του πρώτου γερμανικού υποβρυχίου.

Ο κ Παστουσέας ξεκαθάρισε κατ' αρχήν ότι το γερμανικό υποβρύχιο δεν γέρνει, απλώς όπως είπε είχε κάποιες κλίσεις πάνω από τα κανονικά όρια με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εργασία πάνω σε αυτό.  

«Πρόκειται για ένα τρομερό όπλο» είπε ο μάρτυρας και απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής τόνισε ότι η απόφαση για την αγορά των 3 +1 υποβρυχίων ελήφθη, αφού προηγήθηκε συμβούλιο και αφού τελικός το Ναυτικό αποφάσισε να επιλεγούν τα υποβρύχια 214, ο κ Παστουσέας τόνισε ότι για τη HDW η πώληση των συγκεκριμένων υποβρυχίων στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική διότι όπως είπε έτσι θα άνοιγε και άλλο την αγορά της. 

«Μόλις θα το αγοράζαμε εμείς θα το έπαιρναν και οι απέναντι» δήλωσε ο μάρτυρας και κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει εαν για την προμήθειά τους δόθηκαν μίζες όπως αναφέρει το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού. 

Η αναφορά αυτή του μάρτυρα προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Κοτσαλή, ενός εκ των δικηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κάλεσε για ακόμα μια φορά το δικαστήριο να ανοίξει το «μαύρο κουτί» της υπόθεσης, δηλαδή να κλητεύσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ 

Πάντως ο ίδιος μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι στην Τουρκία θα κατασκευάζονταν  6 ίδια υποβρύχια με κόστος για το κάθε ένα το έτος 2011 στα 700 εκατ ευρώ. 

Ο κ Παστουσέας , χαρακτήρισε τα γερμανικά υποβρύχια ως τα καλύτερα σε επίπεδο συμβατότητας παγκοσμίως και με τρομερές δυνατότητες.   

Βασιλική Κόκκαλη
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: