Σάββατο, Αυγούστου 31, 2013

ΈΦΥΓΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ-ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Μία πρώτη προφορική ενημέρωση από τους επιθεωρητές που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένει εντός της ημέρας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς η αποστολή αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από τη Δαμασκό έπειτα από τέσσερις ημέρες ερευνών.

Δύο εβδομάδες θα απαιτηθούν για την τελική ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία, ωστόσο έως τότε αναμένεται ότι θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιορισμένης κλίμακας στοχευμένη επιχείρηση που σχεδιάζουν ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ οι ΗΠΑ.


Η φάλαγγα των οχημάτων που μεταφέρουν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από το ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού περνώντας στον γειτονικό Λίβανο με κατεύθυνση το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Η αποχώρηση των επιθεωρητών αφαιρεί τόσο το πρακτικό, όσο και το πολιτικό εμπόδιο, για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό. 

Η αποχώρηση των επιθεωρητών από τη Σύρια ήλθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, διά του επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι, πως διαθέτουν «ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες» πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ουσιαστικά προανήγγειλε μία περιορισμένης κλίμακας επέμβαση.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από την πλευρά του ενημέρωσε και τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού στη Συρία.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Μπαν Γκι-μουν με εκπροσώπους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσαν ανωνύμως στο Reuters διπλωματικές πηγές.

Δαμασκός: «Περιμένουμε επίθεση ανά πάσα στιγμή»

Η Συρία αναμένει «ανά πάσα στιγμή» μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις, δήλωσε το Σάββατο ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. «Αναμένουμε μία επίθεση ανά πάσα στιγμή και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ισοδύναμα ανά πάσα στιγμή» προειδοποίησε.


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: