Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2013

ΓΑΛΛΙΑ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία, όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μετά από γύρο «διαβουλεύσεων» με όλα τα συνδικάτα και το σύνδεσμο βιομηχάνων, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα προβλέπει αύξηση του χρόνου εισφορών από 41,5 χρόνια που είναι σήμερα στα 43 ως το 2035. Επιπλέον, αποφασίστηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων κατά 0,15% το 2014 και κατά 0,05% κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2018. Ακόμα, οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι, που είχαν αφορολόγητη προσαύξηση 10% της σύνταξής τους, θα δουν τώρα αυτό το ποσό να φορολογείται. Τέλος, οι ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, θα μεταφερθούν από την 1η Απρίλη στην 1η Οκτώβρη, «παγώνοντας» ουσιαστικά τις συντάξεις για ένα εξάμηνο το 2014.


Ο πρωθυπουργός, για να καθησυχάσει τους φόβους των εργοδοτών ότι οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης της κοινωνικής προστασίας και ειδικά της λεγόμενης οικογενειακής πολιτικής, δηλαδή διάφορων επιδομάτων για την οικογένεια. Να σημειωθεί ότι επιλέχθηκε τελικά να μην αυξηθεί η γενική εισφορά κοινωνικής ασφάλισης (φόρος για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης).

Η κυβέρνηση, για να προλάβει και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των σωματείων, χρησιμοποίησε και το «καρότο» των παραχωρήσεων στους εργαζόμενους. Έτσι, υπάρχει πρόβλεψη ώστε ένας εργαζόμενος που δούλεψε σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να μπορεί να εξαγοράσει ένσημα και να συνταξιοδοτείται νωρίτερα ή να λάβει κάποια εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο εργασίας του. Ακόμα, πάρθηκαν μέτρα για να μετριούνται στη σύνταξη τα τρίμηνα της άδειας μητρότητας, αλλά και ο χρόνος μαθητείας. Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτά τα μέτρα, καθώς οι επιπτώσεις στη ζωή τους από την αύξηση του χρόνου εισφορών και των αυξήσεων σε αυτές θα είναι πολύ πιο σοβαρές από τα «ψίχουλα» που του πέταξε η κυβέρνηση ως ανταλλάγματα.

Όσον αφορά στη στάση των συνδικάτων, ο εκπρόσωπος της CGT δηλώνει «απογοητευμένος», καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για τις συντάξεις, την απασχόληση, τους μισθούς και την ασφάλιση, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αντίθετα, η σοσιαλδημοκρατική CFDT χαιρέτισε τα «μέτρα δικαιοσύνης».

Οι βιομήχανοι από την πλευρά τους δηλώνουν δυσαρεστημένοι αφού υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση δε λύνει κανένα από τα δομικά προβλήματα του συστήματος και ότι, αντίθετα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων, Ζαν-Πιερ Γκατάζ, ζήτησε χθες με δηλώσεις του ακόμα μεγαλύτερη μείωση του «κόστους εργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη μεταρρύθμιση «δίκαια» μιας και δεν αυξάνει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά το χρόνο εισφορών. Στην πράξη, βέβαια, αύξηση του χρόνου εισφορών σημαίνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης! Επίσης, η κυβέρνηση επικαλείται το επιχείρημα της «αύξησης του προσδόκιμου ζωής» για να δικαιολογήσει τα μέτρα, κρύβοντας ότι η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί αλματωδώς και άρα οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δουλεύουν λιγότερα χρόνια.

Η μείωση του μισθολογικού, αλλά και του μη μισθολογικού «κόστους», το φθήνεμα του εργάτη,  είναι κοινός στόχος των μονοπωλίων σε όλη την ΕΕ που περνά και από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της καπιταλιστικής ανάκαμψης,  η οποία θα πραγματοποιηθεί πάνω στη βάση των ερειπίων των εργατικών δικαιωμάτων: Χτυπημένοι μισθοί, συντάξεις, παροχές, περίθαλψη, υπηρεσίες υγείας... Στη Γαλλία, μπροστά και στην απεργία στις 10 Σεπτέμβρη για το Ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς για να δώσουν την απάντησή τους και να μην παρασυρθούν από την προπαγάνδα της κυβέρνησης για «ήπια» μέτρα και το κλίμα «κοινωνικού διαλόγου».

http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: