Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2013

ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDI) των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, ανακοίνωσε χθες ότι κάθε χρόνο θα δημοσιεύεται ένας ετήσιος γενικός απολογισμός για ορισμένα στοιχεία των προγραμμάτων παρακολούθησης, όπως ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης και ο αριθμός των στόχων πους αυτές αφορούν.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κλάπερ, πρόκειται για εντολές που δίνονται στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών προκειμένου να αποκαλύψουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες στο Ίντερνετ (μηνύματα, συνομιλίες) αλλοδαπών, μη μόνιμων κατοίκων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Βέβαια οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν συστηματικά και Αμερικανούς και άσχετους με την τρομοκρατία στόχους.

"Η δυνατότητα που έχουμε να συζητούμε για τις δραστηριότητες αυτές περιορίζεται από την ανάγκη να προστατεύουμε τις πηγές και τις μεθόδους των υπηρεσιών πληροφοριών, διαφορετικά βοηθάμε τους εχθρούς μας να αποφύγουν να εντοπιστούν" από τα προγράμματα παρακολούθησης, δήλωσε ο Κλάπερ.

Μετά το διεθνές σάλο που προκλήθηκε από τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε στις 9 Αυγούστου για "περισσότερη διαφάνεια".

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου ο Ομπάμα είναι η ενίσχυση της παρακολούθησης των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών από το δικαστήριο εποπτείας (FISC). Το FISC είναι ένα μυστικό δικαστήριο που συγκροτούν 11 δικαστές, το οποίο επιτρέπει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να ζητεί από τηλεφωνικές εταιρίες και εταιρίες του διαδικτύου τα στοιχεία των πελατών τους.

Που πάνε τα 52 δισ. των μυστικών υπηρεσιών

Εν τω μεταξύ, χθες η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε με ποιο τρόπο δαπανώνται τα ποσά που εγκρίνει ετησίως το Κογκρέσο για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, βάσει πληροφοριών που προέρχονται από τον Σνόουντεν.

Το συνολικό ποσό για το 2013 -52,6 δισ. δολάρια- είχε ανακοινωθεί πέρυσι από την κυβέρνηση, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα ή αν οι δαπάνες πληρούν τους στόχους που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο και το Κογκρέσο. Ο Σνόουντεν έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα απόρρητη συνοπτική έκθεση 178 σελίδων για τον προϋπολογισμό των μυστικών υπηρεσιών με τα στοιχεία αυτά.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για τις μυστικές τους υπηρεσίες σχεδόν διπλασιάστηκε, με τη CIA να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος για το 2013, 14,7 δισ. δολάρια και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να ακολουθεί αμέσως μετά με 10,3 δισ. δολάρια.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απασχολούνται 107.035 εργαζόμενοι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία θεωρείται η σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια.
http://www.enet.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: