Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

ΤΟ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η Ιταλία αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα ομοφοβίας, όπως καταδεικνύει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) που παρουσιάστηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, στη σκιά της αυτοκτονίας 14χρονου στη Ρώμη, ενός ακόμη θύματος ομοφοβίας, χλευασμού και διαπόμπευσης.

Το 61,3% του στατιστικού δείγματος απαντά ότι «οι Ιταλοί είναι λαός που χαρακτηρίζεται από ομοφοβικές συμπεριφορές».

Ποσοστό 41% δηλώνει ότι είναι αντιτίθεται στο να εργάζεται ένας ομοφυλόφιλος ως δάσκαλος. Ποσοστό 47% έχει ακούσει φίλους και συγγενείς να μιλούν προσβλητικά για τους ομοφυλόφιλους.

Η δημοσκόπηση έρχεται στη δημοσιότητα ενώ παραμένει στην επικαιρότητα στην Ιταλία η αυτοκτονία του 14χρονου αγοριού τη νύχτα της περασμένης Κυριακής στην Ρώμη. 

Ο έφηβος έδωσε τέλος στην ζωή του, όπως προέκυψε, εξαιτίας των χλευασμών των συμμαθητών του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.


«Είχε προσπαθήσει να μου μιλήσει, αλλά εγώ δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία. Δεν θα συγχωρέσω ποτέ τον εαυτό μου» λέει τώρα ο πατέρας του 14χρονου.

Είναι το δεύτερο ανάλογο τραγικό περιστατικό μέσα σε λίγους μήνες στην ιταλική πρωτεύουσα μετά τον 15χρονο Αντρέα, το «αγόρι με το ροζ παντελόνι», που έκοψε το νήμα της ζωής του συνταράσσοντας τη χώρα και φέροντας με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της ομοφοβίας και την αδράνεια της πολιτείας.

Αυτόχειρας 14χρονος στη Ρώμη, θύμα ομοφοβίας
Συνταράσσει την Ιταλία η αυτοκτονία του 15χρονου Αντρέα
Η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση του κινητού και του υπολογιστή του «Μάρκο», όπως αποκαλούν τον 14χρονο αυτόχειρα οι εφημερίδες στα άρθρα τους, σε αναζήτηση επιπλέον στοιχείων, πιθανόν και για την απόδοση ευθυνών. Σχετική έρευνα ξεκίνησε και η εισαγγελία της Ρώμης.

«Η χώρα μας πρέπει να προσαρμοσθεί το γρηγορότερο δυνατό στα υπόλοιπα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη, με την έγκριση ενός σοβαρού νόμου κατά της ομοφοβίας» δήλωσε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Παράλληλα το θερινό κέντρο διασκέδασης και πολιτιστικών εκδηλώσεων της ιταλικής πρωτεύουσας Gay Village μετά το τραγικό συμβάν της Κυριακής, παρουσίασε μια εκστρατεία με τίτλο «Νο Ηοmophobia».

Στόχος είναι να καταγγελθεί και να ξεπερασθεί «κάθε μορφή φόβου που συνδέεται με την διαφορετικότητα και την ομοφυλοφιλία, χάρη και στην οργάνωση μιας διεθνούς, συντονισμένης κινητοποίησης, με συγκεκριμένα σύμβολα».

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό Κοινοβούλιο τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησε να πετύχει την έγκριση νόμου κατά της ομοφοβίας, η ψήφιση του οποίου, όμως, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο λόγω ενστάσεων του κεντρώου κινήματος Επιλογή Πολιτών και του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας.

----Αυτοκτόνησε 14χρονος στη Ρώμη, θύμα ομοφοβίας---

«Είμαι ομοφυλόφιλος, κανείς δεν καταλαβαίνει το δράμα μου, και δεν ξέρω πώς να το κάνω αποδεκτό από την οικογένειά μου»... Δεκατετράχρονος έβαλε τέλος στη ζωή του στη Ρώμη αδυνατώντας να διαχειριστεί τον αποκλεισμό και το χλευασμό των συνομιλήκων του εξαιτίας της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Ο νεαρός αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε με τους γονείς του. Η Εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα κατά αγνώστων, χωρίς να αποκλείει την απαγγελία κατηγοριών για υποκίνηση στην αυτοκτονία.

Είναι το δεύτερο ανάλογο τραγικό περιστατικό μέσα σε λίγους μήνες στην ιταλική πρωτεύουσα μετά τον 15χρονο Αντρέα, το «αγόρι με το ροζ παντελόνι» που έκοψε το νήμα της ζωής του συνταράσσοντας μία ολόκληρη χώρα και φέροντας με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της ομοφοβίας και την αδράνεια της πολιτείας.

Σε δύο μηνύματά του, το ένα σε ένα τετράδιο και το άλλο σε USB, ο 14χρονος ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του για την πράξη του και εξήγησε ότι η απελπισία του οφειλόταν, κυρίως, στη στάση των συνομήλικών του, που δεν του επέτρεπαν πλέον ούτε να βγαίνει μαζί τους. Τον είχαν, ουσιαστικά, αποκλείσει από την παρέα τους. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην Ρώμη, ο 15χρονος Αντρέα είχε θέσει επίσης τέλος στην ζωή του μέσα στο σπίτι του, ενώ τον περασμένο Μάιο ένας 16χρονος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει από παράθυρο του σχολείου του καθώς φοβόταν την απομόνωση εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

«Το νέο αυτό τραγικό συμβάν θα βαραίνει τις συνειδήσεις όσων τον 21ο αιώνα συνεχίζουν να παραληρούν και να δηλώνουν ότι όποιος είναι ομοφυλόφιλος είναι παρά φύση», δήλωσε ο Αντρέα Μακαρόνε, πρόεδρος της οργάνωσης Μάριο Μιέλι, η οποία μάχεται εδώ και δεκαετίες στην Ιταλία για τα δικαιώματα της ιταλικής ομοφυλοφιλικής, αμφιφυλοφιλικής και τρανσέξουαλ κοινότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό Κοινοβούλιο τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησε να πετύχει την έγκριση νόμου κατά της ομοφοβίας, η ψήφιση του οποίου, όμως, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο λόγω ενστάσεων του κεντρώου κινήματος Επιλογή Πολιτών και του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: