Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ :ΣΩΡΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Του Μάριου Διονέλλη
http://www.efsyn.gr/?p=99508 
Σε περιβαλλοντικό έγκλημα εξελίσσεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε έναν από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας, τη νήσο Χρυσή (γνωστότερη ως Γαϊδουρονήσι) στα νότια της Κρήτης.

Στο νησί, που τους θερινούς μήνες δέχεται χιλιάδες τουριστών, υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών που στοιβάζονται σε μικρές, παράνομες χωματερές, καθώς δεν τηρείται η σύμβαση αποκομιδής τους και μεταφοράς τους διά θαλάσσης, που έχει υπογράψει ο Δήμος Ιεράπετρας με κάποιον εργολάβο. Μάλιστα σε κάποιες από τις χωματερές είναι εμφανή και τα σημάδια καύσης των σκουπιδιών, τη στιγμή που στο νησί απαγορεύεται ακόμα και το άναμμα φωτιάς.


Η Χρυσή αποτελεί προστατευόμενο οικοσύστημα και είναι ολόκληρο ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, λόγω του σπάνιου αιωνόβιου κεδρόδασους, αλλά και συνολικά λόγω των σπάνιων ειδών χλωρίδας που διαθέτει, κάποια εξ αυτών ενδημικά μόνο στην Κρήτη. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα του απέχει έτη φωτός από το καθεστώς προστασίας που επιβάλλει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χρυσή αποφάσισαν να αναλάβουν δράση οι ίδιοι οι επισκέπτες της. Χθες, κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας έλαβε προσωπικά εξώδικο από τη δικηγόρο και επισκέπτρια του νησιού Αργυρή Καράλη, η οποία τους θέτει προ των ευθυνών τους. «Μετά την πρώτη διαπίστωση της κατάστασης στο νησί, συνέταξα μια εμπεριστατωμένη αναφορά προς τον δήμαρχο εκθέτοντας όσα αντικρίσαμε και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εκεί.

Ο παράδεισος μοιάζει με κόλαση

»Δεν πήρα καμία απάντηση και έτσι προχώρησα στην υποβολή εξωδίκων. Στόχος μου είναι να παρακινήσω τη δημοτική αρχή και όλους τους αρμοδίους. Οσο μεγάλα και να είναι τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να αφήνουν αυτό τον τόπο να καταστρέφεται», λέει η κ. Καράλη στην «Εφ.Συν.» και συμπληρώνει πως ο ίδιος ο δήμος στην ιστοσελίδα του διαφημίζει υπερήφανα τη Χρυσή ως έναν επίγειο παράδεισο, με μία από τις ομορφότερες παραλίες σε όλη την Ευρώπη.

«Κι όμως υπάρχει και η άλλη εικόνα, λίγα μόνο μέτρα πίσω από το κεντρικό μονοπάτι στο νησί, που δεν μπορεί να κάνει κανέναν υπερήφανο», τονίζει.

Τα σκουπίδια στη Χρυσή προέρχονται κυρίως από την καντίνα που λειτουργεί πάνω στο νησί. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της, Αντώνης Παπαδάκης, τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως τα σκουπίδια που παράγονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 60 έως 100 σακούλες την ημέρα και πως κανονικά θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα η μεταφορά τους στην Ιεράπετρα. «Η Χρυσή είναι ένας υπέροχος τόπος και δεν μπορεί να δίνουμε αυτή την εικόνα στους επισκέπτες. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, συλλέγουμε με δικό μας κόστος όχι μόνο τα δικά μας σκουπίδια, αλλά και των κατασκηνωτών, και όσα ξεβράζει το κύμα στις παραλίες.

Τα στοιβάζουμε σε κάποιους χώρους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Το πλοίο που ανέλαβε τη μεταφορά τους στην Ιεράπετρα θα έπρεπε να έρχεται με μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά ξέρουμε πως κάπου έχει κολλήσει η σύμβαση μεταξύ του δήμου και του εργολάβου που έχει πάρει τη δουλειά».

Τι λέει ο δήμαρχος

Για μικρή έκταση του προβλήματος κάνει λόγο ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης, τονίζοντας πως η εικόνα δημιουργείται κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την αυξημένη επισκεψιμότητα του νησιού. «Το πλοίο που μεταφέρει τα σκουπίδια είναι μικρό και δεν μπορεί να ταξιδέψει όταν ο άνεμος ξεπερνά τα 5 Μποφόρ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος εργολάβος στην περιοχή για τη συγκεκριμένη δουλειά και αρκετές ημέρες δημιουργείται αυτή η αρνητική εικόνα. Εμείς κάνουμε έκκληση σε όλους τους επισκέπτες να σέβονται και να προστατεύουν τον τόπο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αναστασάκης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη φετινή τουριστική σεζόν, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα τα δρομολόγια που πραγματοποιήθηκαν για τη μεταφορά σκουπιδιών δεν ξεπερνούν τα 10-12, ενώ όπως λένε όσοι βρίσκονται στο νησί, η αποκομιδή θα έπρεπε να είναι σχεδόν καθημερινή για τις περιόδους αιχμής.
ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: