Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2013

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΑ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΟΙΤΑ Η ΡΩΜΗ

Γλίτωνε για σχεδόν δύο δεκατίες το χέρι του Νόμου, είτε με εφέσεις είτε λόγω παραγραφής, και επέστρεφε θριαμβευτής -κατηγορώντας την «κομμουνιστοκρατούμενη» Δικαιοσύνη που τον δίωκε- στην πολιτική σκηνή της Ρώμης: Τώρα όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε και καταδίκασε οριστικά τον Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη. Πιθανότατα θα μειωθεί η ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που του επιβλήθηκε, και μάλλον δεν θα μπει στη φυλακή, αλλά γεγονός παραμένει ότι πλέον βρέθηκε αμετάκλητα ένοχος. Τριγμούς, αλλά όχι μοιραίους, βλέπουν για την ιταλική κυβέρνηση τα ξένα ΜΜΕ, ενώ ο Καβαλιέρε επιμένει ότι θα παραμείνει στην πολιτική.


Η καταδίκη του Μπερλουσκόνι είναι φυσικά πρωτοσέλιδο στις ευρωπαϊκές εφημερίδες την Παρασκευή. Η ενοχή του Μπερλουσκόνι επικυρώθηκε, όπως και η ποινή φυλάκισης (μειωμένη, ουσιαστικά στον έναν χρόνο) ενώ η ποινή πενταετούς στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων οδεύει προς επανεξέταση και μείωση -η εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε εισηγηθεί να πέσει στα τρία χρόνια.

Όπως τα πάντα που αφορούν τον Μπερλουσκόνι, η ετυμηγορία της Πέμπτης προκάλεσε αμφιθυμία στην Ιταλία: Κάποιοι υποστηρικτές του μιλούν για πραξικοπηματική καταδίκη, κάποιοι επικριτές του παρομοιάζουν την κατάληξη με το τέλος του Αλ Καπόνε.

Καθώς οι ιταλικές αρχές δεν συνηθίζουν να βάζουν όντως πίσω από τα σίδερα καταδικασθέντες άνω των 70, εκτός αν κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, ο Μπερλουσκόνι θα εκτίσει κάθειρξης την ποινή μάλλον σε κατ' οίκον περιορισμό. 

Και, «εάν του έχουν μείνει ψήγματα αξιοπρέπειας», όπως γράφει ενδεικτικά η Sueddeutsche Zeitung, θα αποσυρθεί από την πολιτική. Μάλλον όμως ο Μπερλουσκόνι θα απογοητεύσει όσους έχουν αυτήν την άποψη (η οποία και φαίνεται ότι επικρατεί στα ΜΜΕ εκτός Ιταλίας). 

Ο ίδιος επιμένει στη γραμμή που κρατούσε πάντα όταν καταδικαζόταν. Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης, με φόντο την ιταλική και την ευρωπαϊκή σημαία, ο Καβαλιέρε εμφανίστηκε να μιλά ξανά για ένα «τμήμα της Δικαιοσύνης» που τον «κυνηγά με μένος που δεν έχει όμοιό του στον πολιτισμένο κόσμο» και επέμεινε, για όσους έχουν αμφιβολίες, πως θα επιδιώξει να παραμείνει στην ιταλική πολιτική: «Ζήτω η Ιταλία, ζήτω η Forza Italia» κατέληξε -τα τελευταία του λόγια δηλαδή ήταν η επανασύσταση του κόμματός του.

Επιπτώσεις στην κυβέρνηση

Η καταδίκη προκαλεί προβλήματα στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος δύσκολα θα βγει μεν αλώβητος αλλά πιθανότατα δεν θα πέσει, όπως επισημαίνουν στο Bloomberg πολιτικοί αναλυτές. Παρά την δύσκολη συγκατοίκηση Δημοκρατικού Κόμματος και μπερλουσκονικού PdL, η πρωθυπουργία του Ενρίκο Λέτα έχει φανεί να λειτουργεί -ή, αν μη τι άλλο, δεν διαφαίνεται άμεσα και εναλλακτική.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει σαν να μη συνέβη τίποτα, όπως γράφει το Reuters. Η καταδίκη ενισχύει τη δυσφορία εντός του PD για τη συνεργασία με το PdL και αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τον Λέτα, το οποίο θα βαρύνει το έργο του μετά το καλοκαίρι.

Η επανεξέταση της ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων βέβαια αφήνει περιθώριο στον Μπερλουσκόνι να μείνει (όπως προτίθεται) στην ιταλική πολιτική σκηνή μέχρι να αποφασιστεί οριστική η διάρκειά της -κάτι που, σημειώνει ο Economist, «θα πάρει λίγο χρόνο, όπως γίνεται με πολλά πράγματα στην Ιταλία».

Ο ορωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κάλεσε να επικρατήσει «κλίμα ηρεμίας» και να προταχθεί «το καλό της χώρας»λίγο μετά την απόφαση. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που είπε ότι «η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της Δικαιοσύνης».

Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: