Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΙΑ

Την παραλία του Σχοινιά, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και που είναι μία από τις λίγες ελεύθερες, παραχωρεί στο Δήμο Μαραθώνα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε πριν από περίπου μία βδομάδα, η παραλία και ο αιγιαλός παραχωρείται με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχαν υπογράψει τον περασμένο Απρίλη οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, Γ. Στουρνάρας και Ε. Στυλιανίδης, αντίστοιχα.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με ιδιώτες την αξιοποίηση της παραλίας, καθώς δεν έχει κονδύλια - από τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό - ούτε για να τη συντηρήσει, αλλά ούτε και να την αξιοποιήσει όπως προβλέπεται σε αυτή. Από την παραχώρηση αυτή, το κράτος θα εισπράττει το 20% επί των ακαθάριστων εσόδων της δραστηριότητας στην παραλία.
Ετσι, ο Σχοινιάς θα αποκτήσει καθίσματα, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης σε τρία συγκεκριμένα σημεία της παραλίας, που θα καθοριστούν από το Δήμο Μαραθώνα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα. Επίσης, θα εκμισθώνονται μη μηχανικά θαλάσσια μέσα αναψυχής (όπως κανό και ποδήλατα) αλλά και θα παρέχονται άδειες σε πλανόδιους ή σταθερούς μικροπωλητές.
Σύμφωνα με την απόφαση, η παραχώρηση είναι για τη φετινή ... τουριστική περίοδο, ενώ στους όρους φαίνεται το κατά πόσο υπάρχει αίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στην παραλία του Σχοινιά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στην περιοχή «δε θα επιτρέπεται η τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατων καντινών, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν και μπορούν να λειτουργήσουν τα τρία Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων, τα οποία είχε κατασκευάσει στο παρελθόν ο φορέας διαχείρισης του πάρκου». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν τη στιγμή στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κέντρο. Αντίθετα, ζητείται να «τοποθετηθεί κατασκευή πυργίσκου ναυαγοσωστών και να προσληφθεί εκπαιδευμένο προσωπικό στην παραλία του Σχοινιά» (ασχέτως αν υπάρχει εδώ και χρόνια τέτοιος πύργος στην παραλία).
Από την άλλη, ζητείται «να διασφαλιστεί η καθημερινή καθαριότητα του χώρου, η εγκατάσταση ικανοποιητικού αριθμού βιολογικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των κολυμβητών και η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Δήμο Μαραθώνα» τη στιγμή που ο δήμος αδυνατεί να καθαρίσει ακόμα και το πευκοδάσος του Σχοινιά. Σύμφωνα με πληροφορίες - τόσο ο ίδιος ο Φορέας Διαχείρισης, η Βάση του Ναυτικού, τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και η ΕΥΔΑΠ δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Ετσι, η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον «Καλλικρατικό» δήμο Μαραθώνα, που περιλαμβάνει τη Ν. Μάκρη, το Μαραθώνα, το Βαρνάβα και το Γραμματικό, βαρύνει αποκλειστικά τους δημότες.
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: