Σάββατο, Αυγούστου 24, 2013

ΜΕ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σενάριο παράτασης στην εξόφληση του διακρατικού χρέους (όχι των ομολόγων) από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, που μέχρι τώρα φθάνει περίπου στα 185 δισ. ευρώ, «παίζουν» τα hedge funds τα οποία έχουν ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σενάριο των hedge funds θέλει να «επιμηκύνεται» η χρονική διάρκεια του διακρατικού δανεισμού (πλην των δανείων του ΔΝΤ) κατά 50 χρόνια.


Τα συνήθως καλά πληροφορημένα hedge funds ποντάρουν ότι οι Ευρωπαίοι θα πάρουν την πολιτική απόφαση για «επιμήκυνση» του ευρωπαϊκού διακρατικού χρέους, γιατί, λένε, «τεχνικά» και οικονομικά είναι μία πολύ απλή λύση, η οποία όμως χρειάζεται την πολιτική έγκριση για να προχωρήσει. Η πολιτική έγκριση είναι άλλο θέμα.

Ο Ολι Ρεν προσέφερε προχθές σαφή ένδειξη ότι η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι. Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε σε φινλανδική εφημερίδα ότι «για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους θα μπορούσε να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής...».


Ηταν σχόλιο του Ο. Ρεν σε προηγούμενη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει εκείνη τη μέρα ότι εξέταζαν μία μικρή πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, με τη μορφή ενός νέου μικρού δανείου -ενός τρίτου πακέτου.

Πενήντα χρόνια; Σύμφωνα με στελέχη των αγορών, αφού το ελληνικό χρέος έχει ήδη διάρκεια μέχρι και 30 ετών (και μεσοσταθμικά 16,2 ετών μαζί με τα ομόλογα), δεν υπάρχει σοβαρή διαφορά «ρίσκου» στην εξόφληση του κεφαλαίου για το δανειστή. «Αυτός δεν επιβαρύνεται οικονομικά περαιτέρω», λένε.

Υποστηρίζουν ότι μεταξύ ενός χρέους που εξοφλείται σε 10 χρόνια και ενός χρέους που εξοφλείται σε 30 χρόνια το «ρίσκο» στη διάρκεια του δανείου (σ.σ. duration κατά τους ειδικούς) είναι διπλάσιο για το δανειστή. Μεταξύ όμως ενός χρέους 50 ετών και ενός άλλου 100 ετών, δεν υπάρχει πλέον διαφορά. Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τον αναμενόμενο πληθωρισμό στη διάρκεια των δεκαετιών (για την ώρα συμβαίνει πάντως το αντίθετο και το χρέος βαραίνει περισσότερο) και εφ' όσον ο δανεισμός έχει σοβαρή περίοδο χάριτος.

Αυτά, κάνουν τα στελέχη των αγορών να μιλούν για «αέναο χρέος», αφού ο δανειστής πήρε -λένε- το θεωρητικό οικονομικό «ρίσκο» και δεν επηρεάζεται άλλο. Αλλά αν το «ρίσκο» στη διάρκεια του δανείου δεν αυξάνεται άλλο για το δανειστή, ανακύπτουν απορίες για τη μακροχρόνια πολιτική εξάρτηση από τους δανειστές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα hedge funds παίζουν το σενάριο, γιατί από την περίοδο της επαναγοράς των νέων ελληνικών ομολόγων έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τα νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου, συνολικού ύψους 79 δισ. ευρώ, διαπραγματεύονται στις αγορές υποτιμημένα από 44% έως και 60% της ονομαστικής αξίας τους, ανάλογα με τη διάρκειά τους.

Τα funds θεωρούν ότι με επιμήκυνση στο χρέος του δημόσιου τομέα θα ανεβούν γρήγορα οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα, γιατί έτσι θα διασφαλιστούν ευκολότερα τα κεφάλαια για την εξόφληση των ομολόγων. Ως κερδοσκόποι τζογάρουν.

Πάντως οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων εξακολουθούν να «επηρεάζουν» τις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Οι δηλώσεις Σόιμπλε προκάλεσαν διόρθωση, ενώ οι δηλώσεις του Ρεν βοηθούσαν στην επαναφορά της προηγούμενης τιμής...
Πηγη:enet.gr 

 ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: