Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

ΥΠΕΡ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΚΥΡ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!!!

Την ανάγκη θέσπισης ενός «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας με διαφάνεια και κανόνες» ενδεχομένως και εθελοντικού χαρακτήρα υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα κινητικότητας (στο τέλος του έτους) που αφορά άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την τρόικα παράταση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε: «Δυστυχώς στο παρελθόν το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα των απολύσεων με το απαραίτητο πολιτικό θάρρος. Εφηύρε διατυπώσεις για να μην μιλήσει για το ζήτημα των απολύσεων. Η έννοια της κινητικότητας είχε αυτή τη λογική. Το ελληνικό κράτος χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κατά προτίμηση εθελοντικής κινητικότητας, η οποία θα γίνεται με διαφάνεια, με αξιοκρατία και με κανόνες».


Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την κινητικότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, αναφέρθηκε στο καθεστώς των μετατάξεων και των αποσπάσεων και έκανε λόγο για ένα «καθεστώς παντελώς αδιαφανές το οποίο στηρίζεται σε προσωπικές ρυθμίσεις του εργαζόμενου και με τον φορέα τον οποίο εργαζόταν και στον φορέα στον οποίο θα πάει. Βαθύτατα γραφειοκρατικό. Υπογράφω κάθε απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλου βρίσκω 15 και 18 υπογραφές».

Ερωτηθείς εάν οι απολύσεις θα προέλθουν από τη δεξαμενή της κινητικότητας ο υπουργός απάντησε ότι «ενδεχομένως ναι, κάποιοι». 

Σημείωσε, δε, ότι οι απολύσεις θα προέλθουν από πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους («και σύμφωνα με στοιχεία που έχω ήδη αυτή η διαδικασία της επιτάχυνσης, διερεύνησης πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει οδηγήσει στην έξοδο από το δημόσιο τον τελευταίο χρόνο 226 υπαλλήλους· το νούμερο αυτό θα αυξηθεί μέχρι τέλος του χρόνου»), καθώς επίσης από περιπτώσεις βάσει του μοντέλου της ΕΡΤ και υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν καταγγελθεί.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της ΕΡΤ όπου ένα πρόσωπο νομικό πρόσωπο κλείνει οριστικά, υπάρχουν περιπτώσεις νομικών προσώπων που πρέπει να γίνει αξιολόγηση και να μικρύνουν, γίνεται μια συζήτηση για τα αμυντικά συστήματα. Υπάρχει ενδιαφέρουσα κατηγορία που είναι οι περιπτώσεις των προσωρινών διαταγών, πρόκειται για υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έκαναν επί της ουσίας κατάχρηση για δικαστική προστασία που τους έδινε το σύνταγμα και πέτυχαν μια οιονεί μονιμοποίηση. Αυτές είναι περιπτώσεις που μπορούμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα να προσμετρηθούν στο τελικό αριθμό των απολύσεων».

Σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς δεν έχουν δώσει στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό όπως τους έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με βάση κάποιους δείκτες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι κατ' ανάγκην όλων».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ότι έπρεπε να απολυθούν οι εργαζόμενοι στην Πολυκλινική Αθηνών για να δουν τι εστί βερίκοκο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «κάθε υπουργός έχει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικό υπουργό» τον υπουργό Υγείας, σημειώνοντας ότι δεν μένει στις φράσεις, αλλά στην ουσία. 

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις σημείωσε ότι έχει βάση το επιχείρημα περί ακραίων συνδικαλιστικών ενεργειών και τόνισε ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία στηρίζει τις αλλαγές που κάνουμε στο Δημόσιο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να εκβιάζεται από τις αλλαγές που γίνονται στην εκπαίδευση» και προειδοποίησε τους καθηγητές για τις κινητοπιήσεις τους ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ούτε μία ημέρα» τέτοιες πρακτικές.
Newsroom ΔΟΛ  


 ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: