Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2013

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ενα άκρως απόρρητο πρόγραμμα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) δίνει τη δυνατότητα στους αναλυτές της να ψάχνουν σε τεράστιες βάσεις δεδομένων e-mail, online συζητήσεις και το ιστορικό της ιντερνετικής περιήγησης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το πρόγραμμα λέγεται XKeyscore και είναι η πιο πρόσφατη αποκάλυψη που προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.


Οπως γράφει στη βρετανική «Guardian» ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ -στον οποίο ο Σνόουντεν είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη και, όπως υποστηρίζει ο Γκρίνγουολντ, μέρος των αρχείων, για την περίπτωση που θα του συμβεί κάτι-τα έγγραφα δείχνουν ότι το XKeyscore παρέχει ευρύτατες δυνατότητες συλλογής online δεδομένων και μπορεί να συλλέξει «σχεδόν οτιδήποτε κάνει ο μέσος χρήστης στο Διαδίκτυο», συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητάς του στα σόσιαλ μίντια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αναλυτές της NSA μπορούν επίσης να υποκλέψουν την online δραστηριότητα ενός χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Φέρονται, μάλιστα, να μη ζητούν προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τις αναζητήσεις τους. Στα έγγραφα (εκπαιδευτικό υλικό για τους αναλυτές και παρουσιάσεις του προγράμματος) διαβεβαιώνεται ότι μέχρι το 2008 300 τρομοκράτες είχαν συλληφθεί χάρη σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν μέσω του XKeyscore.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται τη στιγμή που οι υπηρεσίες πληροφοριών δημοσιοποιούν, υπό την πίεση του Κογκρέσου, τα έγγραφα που περιγράφουν τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της NSA και της τηλεφωνικής εταιρείας Verizon. Η δημοσιοποίηση γίνεται χάριν της διαφάνειας, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, και το συγκεκριμένο έγγραφο δείχνει ότι η Verizon ήταν υποχρεωμένη να παραδίδει στην NSA πληροφορίες (ποιος επικοινωνεί με ποιον και πότε, όχι το περιεχόμενο της επικοινωνίας) για τις συνδιαλέξεις όλων των πελατών της επί διάστημα τριών μηνών.

Ο πατέρας Σνόουντεν

Την ίδια ώρα ο πατέρας του Εντουαρντ Σνόουντεν, Λον, αποκαλύπτει ότι τον έχει προσεγγίσει το FBI συνιστώντας του να επισκεφτεί το γιο του στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Εκείνος δεν έχει απορρίψει αυτή την πρόταση, αλλά πρέπει πρώτα να μάθει τι ακριβώς θέλουν οι υπηρεσίες ασφαλείας από εκείνον.

Εν τω μεταξύ, στέλνει στο γιο του το μήνυμα ότι η οικογένειά του τον αγαπάει και τον στηρίζει και τον συμβουλεύει να επιδιώξει να παραμείνει στη Ρωσία, ιδίως μετά το περιστατικό με το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας Μοράλες. Μιλώντας σε κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό ο Λον Σνόουντεν ευχαριστεί επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του για το θάρρος που επέδειξαν κρατώντας το γιο του ασφαλή.

Η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης εξετάζει το αίτημα του Εντουαρντ Σνόουντεν για προσωρινό άσυλο στη χώρα, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα μπορούσε να του παραχωρήσει άσυλο αν σταματήσει να βλάπτει τις ΗΠΑ. Ο Ρώσος δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα, δηλώνει ότι ο Σνόουντεν είναι πλέον διατεθειμένος να ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση. Τι συμβαίνει όμως με τις νέες αποκαλύψεις της «Guardian»; Ισως ο Σνόουντεν προσπαθεί να παρακάμψει τους ρωσικούς όρους μέσω τρίτων.

(Πηγές: www.guardian.co.uk-AFP)
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: