Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

«ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΩΝ» ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ - «Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ», ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΥΡΟΣ ΥΠΕΞ

Μία μία οι δυτικές χώρες παίρνουν θέση στο εξελισσόμενο γεωστρατηγικό «παιχνίδι», ενώ «πηγές» από την Τουρκία αναφέρουν πως οι δυτικές δυνάμεις θα πλήξουν τον συριακό στρατό πολύ σύντομα

Οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ότι θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ «εντός ημερών», ανέφεραν πηγές οι οποίες συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.


«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες κι ότι παρ' όλ' αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η Ρωσία δεν θα μας εγκαταλείψει»

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, την ώρα που οι δυτικές χώρες εξετάζουν ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος.

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Συρία. Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς και ευχαριστούμε την Ρωσία για την υποστήριξή της, όχι μόνον διότι υπερασπίζεται τη Συρία, αλλά και διότι υπερασπίζεται τον εαυτό της", σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουάλεμ καταφέρθηκε επίσης εναντίον αυτών που θέλουν να επιτεθούν στην χώρα του χωρίς να παρουσιάσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την παραμικρή απόδειξη για την χρήση χημικών όπλων και προκάλεσε τις δυτικές χώρες να παρουσιάσουν "αποδείξεις" για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους.

"Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη", σημείωσε. 
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του διαθέτει αμυντικά μέσα που θα κάνουν τον κόσμο "να σαστίσει".

"Το να τα βάζει κανείς με την Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση. Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν τους άλλους να σαστίσουν", διαβεβαίωσε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους που εξετάζουν την πιθανότητα ενός πλήγματος κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ιταλία: Καμιά στρατιωτική επέμβαση χωρίς εντολή ΟΗΕ


Η Ιταλία απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης».

«Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη προταθεί να συγκληθεί το ΣΑ αύριο Τετάρτη και ότι το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη συριακή κρίση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η Μπονίνο ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή στις 4 Σεπτεμβρίου μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών των χωρών μελών της ομάδας Φίλων της Συρίας και της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τόπο που θα διεξαχθεί αυτή.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε η Μπονίνο.

Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Εκτακτη σύγκληση του βρετανικού Κοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.

«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, ανέφερε ο Κάμερον.


Τουρκία: «Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας η χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο»


«Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε κοντά στη Δαμασκό και στην οποία καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είναι έργο του συριακού καθεστώτος, αν και η Δαμασκός το αρνείται κατηγορηματικά.

«Όπως και μεγάλο μέρος (των χωρών), κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε από το καθεστώς» της Συρίας, υπογράμμισε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει ομόφωνη απόφαση εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Ο Νταβούτογλου θα μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία όπου θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με Σαουδάραβες αξιωματούχους αρμόδιους για την συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δανία: Εναλλακτική αντίδραση αν δεν δοθεί πράσινο φως από το ΣΑ του ΟΗΕ


Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία λόγω της χρήσης χημικών όπλων στην οποία καταγγέλθηκε ότι προέβησαν οι συριακές δυνάμεις.

«Πληροφορούμαστε από τους στενότερους συμμάχους μας ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, και ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του», είπε η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News.

«Αυτό ασκεί την μέγιστη δυνατή πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει να πω ότι εάν το ΣΑ δεν αντιδράσει, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης», πρόσθεσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Η Κοπεγχάγη πάντως προτίθεται να ακούσει «προσεκτικά» την εκτίμηση στην οποία πρόκειται να καταλήξει το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισήμανε η ίδια.

Και η Γερμανία πρόθυμη για στρατιωτική δράση αν υπάρξει εντολή του Συμβ. Ασφαλείας

 Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτό.

«Εάν επιβεβαιωθεί η διάπραξη της επίθεσης, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Η θέση μας είναι τώρα ευθυγραμμισμένη στενά με αυτή των συμμάχων μας, αλλά πάνω απ' όλα με αυτή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Βεστερβέλε άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ


  ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: