Τρίτη, Αυγούστου 20, 2013

SOCIAL MEDIA: ΟΤΑΝ Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ i.niaoti@eleftherotypia.net
Στο στόχαστρο εκ νέου τα κοινωνικά δίκτυα για την επίδραση που φέρονται να έχουν στον ψυχολογικό και συναισθηματικό κόσμο κυρίως των εφήβων και των χρηστών (έως και 40 ετών), καθώς Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση τους υποβαθμίζει τη διαπροσωπική επικοινωνία, ενώ παράλληλα υποσκάπτει το αίσθημα της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή.
 Στο σύνολο των μελετών, που την τελευταία περίοδο τείνουν να απομυθοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα αναδεικνύοντας σειρά αρνητικών όψεών τους, προστίθενται αυτές των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χάρβαρντ.


Οι ερευνητές του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον κλινικό ψυχολόγο Ιθαν Κρος, υποστηρίζουν ότι όσο πιο μεγάλη είναι η χρήση του Facebook τόσο μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία του χρήστη.

Στο πόρισμά τους, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επιφανειακά το Facebook αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές επαφές. Ομως αντί να βελτιώνει το αίσθημα ψυχικής ικανοποίησης, διαπιστώσαμε ότι φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα - το υποσκάπτει».

Οι ερευνητές του Μίσιγκαν, που παρακολούθησαν στενά επί δύο εβδομάδες 82 χρήστες κοινωνικών δικτύων, υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερη ώρα περνούσαν στο Facebook, τόσο μειωμένα ήταν τα επίπεδα ικανοποίησής τους για τη ζωή τους. «Αντίθετα», λέει ο Κρος, «όταν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επαφές, πρόσωπο με πρόσωπο, ή και τηλεφωνικά με τους φίλους τους, ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ καλύτερα για την καθημερινότητά τους».

Σε παράλληλες εξελίξεις, η κλινική ψυχολόγος του Χάρβαρντ Κάθριν Στάινερ-Αντέαρ υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κοινωνικών δικτύων ή έξυπνων τηλεφώνων, ειδικά στις περιπτώσεις που έφηβοι θέλουν να προσεγγίσουν το άλλο φύλο, «νεκρώνει» τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. «Φαίνεται ότι οι έφηβοι δεν μπορούν να μιλήσουν ο ένας στον άλλο στον πραγματικό κόσμο, με την ίδια ευκολία που μιλούν στον ψηφιακό» λέει η Αμερικανίδα ψυχολόγος, που μελέτησε τη συμπεριφορά τουλάχιστον 1.000 εφήβων.

Η Αντέαρ υποστηρίζει ότι ειδικά σε θέματα που αφορούν το σεξ και τον έρωτα, οι έφηβοι παρουσιάζονται «εξαιρετικά άνετοι» όταν επικοινωνούν από απόσταση αλλά δυσκολεύονται όταν η επικοινωνία γίνεται διαπροσωπική.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, www.plosone.org, www.dailymail.co.uk)

http://www.enet.gr/




ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: