Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2013

«ΓΑΜΟΣ» WIND - FORTHNET: ΌΤΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Όταν οι εργοδότες πανηγυρίζουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν, ξεκαθαρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Forthnet- Netmed σε σχέση με το «γάμο» Wind - Forthnet και τις πρόσφατες εξελίξεις, προειδοποιώντας ότι η ισχυροποίηση των δύο ομίλων θα οξύνει την επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους.

Αφορμή για την ανακοίνωση του Σωματείου στάθηκε η ανακοίνωση της εργοδοσίας της Forthnet ότι δεν θα καταβληθεί στην ώρα της η μισθοδοσία του Ιούλη. Όπως ξεκαθαρίζει το σωματείο: «Η μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων δε θα σταματήσει, θα γίνει καθεστώς, αν η εργοδοσία δεν μας βρει απέναντί της σαν μια γροθιά. Δεν πρέπει να ατονήσουν τα αντανακλαστικά μας την περίοδο του καλοκαιριού. Η μάχη εργοδοτών - εργαζομένων αποκλείει περιόδους ανάπαυλας, εκεχειρίες, οι εργοδότες δεν λογαριάζουν εποχές όταν είναι να επιτεθούν».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:

«Η εταιρεία Fine Life Group, η οποία φαίνεται να απέκτησε το 25,73% της Forthnet, ενεργεί για λογαριασμό της Wind. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών είναι αντικειμενική ανάγκη για τις εργοδοσίες προκειμένου να θωρακίσουν τα κέρδη τους, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Είναι δική τους ανάγκη για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στις μεταξύ τους κόντρες. Είναι δική τους ανάγκη για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, να καταργήσουν παροχές, να απαιτήσουν παραπέρα χτύπημα ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για να συνεχίζουν να πλουτίζουν.

Όταν πανηγυρίζει η εργοδοσία, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούμε.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουμε θεατές διθυραμβικών  δηλώσεων. Ο "γάμος" που έγινε θα τους ωφελήσει σίγουρα. Μην έχουμε αυταπάτες. Η ισχυροποίησή τους θα οξύνει την επιθετικότητα απέναντί μας. Ας φροντίσουμε σε αυτόν το "γάμο" να μην πληρώσουμε εμείς τη νύφη... Καμιά αναμονή. Από την εμπειρία στο χώρο μας, αλλά και συνολικά στον κλάδο προκύπτει ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές συνοδεύονται πάντα με απολύσεις, μείωση θέσεων εργασίας και μισθούς-φιλοδωρήματα, θα κληθούμε να βγάζουμε πολλαπλάσια δουλειά, οι μάνατζερ θα είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξαγορά της Tellas από τη Wind, αλλά και η εξαγορά της Nova από τη Forthnet που μας καταδίκασε σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας με καρότο ένα μισθό πείνας και με μαστίγιο την ανεργία. Οι εργαζόμενοι της Wind και της Forthnet έχουμε κοινά συμφέροντα και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε από κοινού.

Η εργοδοσία παίζει κρυφτό. Δεν έχει απαντήσει στο αίτημα συνάντησης που έκανε το ΔΣ του Σωματείου με αφορμή τις απολύσεις, αλλά και την παραπάνω εξέλιξη.  

Ενημερώσου. Μη μένεις απαθής. Οργανώσου στο Σωματείο σου.

Σε αυτή την επίθεση, κανένας συνάδελφος να μη μείνει μόνος.

Για ακόμα μία φορά, έτσι απλά με μία ανακοίνωση την ημέρα που περιμέναμε να πληρωθούμε, η εργοδοσία μας ενημέρωσε ότι δεν θα καταβληθεί η μισθοδοσία του Ιουλίου στην ώρα της, αφήνοντάς μας χωρίς χρήματα, χωρίς να μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Η μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων δε θα σταματήσει, θα γίνει καθεστώς, αν η εργοδοσία δεν μας βρει απέναντί της σαν μια γροθιά. Δεν πρέπει να ατονήσουν τα αντανακλαστικά μας την περίοδο του καλοκαιριού. Η μάχη εργοδοτών - εργαζομένων αποκλείει περιόδους ανάπαυλας, εκεχειρίες,  οι εργοδότες δεν λογαριάζουν εποχές όταν είναι να επιτεθούν.

Η "υπομονή" δε θα λύσει τα προβλήματά μας, ούτε και τα προβλήματα είναι προσωρινά. Βάλε μπροστά το συλλογικό συμφέρον και μην υποκύπτεις σε λογικές βολέματος και υποταγής. Μην περιμένεις μάταια να βρεθεί λύση μόνο για εσένα, τη στιγμή που πρέπει και μπορούμε όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τους γονείς, τους συγγενείς και τα παιδιά μας. Απέρριψε την εργοδοτική αντίληψη ότι η ζωή μας είναι "κόστος". Δεν είναι "φυσιολογικό", ούτε "αναγκαίο κακό", η ισοπέδωση των δικαιωμάτων σου και ό,τι βολεύει τα κέρδη τους. Μόνο συνειδητοποιώντας τη δύναμή σου και συσπειρωμένος στο δικό σου Σωματείο, το Σωματείο που εσύ με τον αγώνα σου έχτισες και χτίζεις, θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε και να απαιτήσουμε τη ζωή που πρέπει να ζήσουμε.

Μην προσμένεις να σε λυπηθεί, ούτε να σε σώσει κανένας από μηχανής θεός. Με τα δικά σου χέρια θα σηκωθείς. Μην το βάζεις κάτω, στάσου όρθιος, πάλεψε!».

http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mπράβο !!!!!

Μεγάλη ελπίδα αυτό το Σωματείο,
να το θυμάστε.