Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2013

11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΑΧΑΡΑ

Περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση «σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας» στην περιοχή Σάχελ της νότιας Σαχάρας ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) κάνοντας έκκληση σε δωρητές να υποστηρίξουν τους μικρούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.
«Οι φτωχές οικογένειες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα τροφίμων τους κι είναι αντιμέτωπες με τις αυξημένες τιμές τροφίμων εν αναμονή της επόμενης σοδειάς», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός. Ο FAO εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο 19,4 εκατομμύρια σε δωρεές, από τα 113,1 εκατομμύρια που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Χάρη σε αυτές τις δωρεές, ο FAO έχει ήδη «προσφέρει υποστήριξη σε 1,6 εκατομμύρια καλλιεργητές, κτηνοτρόφους και βοσκούς» σ' αυτή την περιοχή της νότιας Σαχάρας.

«Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις που έπληξαν το Σάχελ το 2005, το 2008 και το 2012 έχουν μειώσει την ικανότητα του φτωχού πληθυσμού να διατηρήσει ή να αποκαταστήσει τα μέσα διαβίωσής του», δήλωσε ο Λαμούρντια Τιομπίνο, αξιωματούχος του FAO αρμόδιος για την Αφρική. «Φέτος, η περίοδος της πείνας ξεκίνησε πιο νωρίς, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης του 2012 στα πιο φτωχά νοικοκυριά», που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα σιτηρά τους για να πληρώσουν τα χρέη τους, επισημαίνει ο FAO.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο βόρειο Μαλί, τη βόρεια Νιγηρία και τις γειτονικές χώρες. Η διατροφική κατάσταση των παιδιών κάτω των πέντε ετών παραμένει ανησυχητική.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: