Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2013

Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 2ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ;

Να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους οι τράπεζες  και να ρίξουν άμεσα ζεστό χρήμα στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάλεσε δημοσίως ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΕΤ καθ. Γιώργος Ζανιάς δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ,  τα μισά από προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ, ΕΤΕπ και Jeremy  του ΕΣΠΑ) και τα υπόλοιπα από τράπεζες.


Για το θέμα των πλειστηριασμών πάντως, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς  έδωσε τον «τόνο» πως ούτε οι τραπεζίτες θέλουν μαζικούς πλειστηριασμούς: «οι τράπεζες δεν θέλουν τα σπίτια, θέλουν πίσω τα χρήματά τους» τόνισε, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δανειολήπτες για ρυθμίσεις χρεών με ευνοϊκούς όρους (πληρωμή μόνο τόκων 1,5% χωρίς χρεωλύσια για ευπαθείς ομάδες κλπ).

Ο κ.Χατζηδάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στις τραπεζίτες: «Ζητάμε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε για στόχους ανά μήνα μέχρι τέλος του χρόνου. Δεν θα παραμείνουμε θεατές. Θα τις ελέγχουμε γιατί μας ελέγχει και εμάς ο ελληνικός λαός» τόνισε μετά τη σύσκεψη.

Από πλευράς του ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι αν μαζί με τα νέα δάνεια 2 δισ. συνυπολογιστεί και η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες (σσ:περίπου 3,5 δισ. ευρώ) θα διατεθεί ρευστότητα στην αγορά  ύψους 5% του ΑΕΠ μέσα σε λίγους μήνες.
ΘΕΜΑ 
ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: