Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2013

ΑΔΕΙΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ- ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 30% ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

Πρόσθετες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητούν από το υπουργείο Μεταφορών οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind, μέσω της Ενωσής τους (ΕΕΚΤ - Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).
Μεταξύ άλλων, προτείνουν οι κεραίες όλης της χώρας να λαμβάνουν κεντρική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), ζητώντας παράλληλα επιμήκυνση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειών, που αφορά το υφιστάμενο δίκτυο.


Η ΕΕΚΤ προχώρησε στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου, μετά τη διαπίστωση ότι η διεκπεραίωση των αναβαθμίσεων του υφισταμένου δικτύου (αδειοδότηση) βρίσκεται στο 30%, ποσοστό ανησυχητικό, δεδομένου ότι η προθεσμία που έχει προβλεφθεί από το ν. 4053/2012 λήγει τον Μάρτιο του 2014.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, «ακόμα και μετά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου με το νόμο του 2012, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, χωρίς την ίδια στιγμή η κοινωνία να έχει πειστεί πως οι κεραίες πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται όσο αφορά την ακτινοβολία. Θεωρείται πως όσο οι αδειοδοτήσεις κεραιών δεν γίνονται απρόσκοπτα, συνοδεία των αναγκαίων ελέγχων και πιστοποιήσεων, θα συνεχίζεται το φαινόμενο της εκμετάλλευσης του όλου θέματος από τοπικούς φορείς». Ειδικότερα, οι κυριότερες προτάσεις της ΕΕΚΤ για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου έχουν ως εξής:

* Προτείνεται η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης με την κατάθεση των αιτημάτων κεντρικά στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, λόγω της άμεσης δυνατότητας διασύνδεσης μιας υπηρεσίας με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ), αντί της πολυπλοκότητας διασύνδεσης 220 τοπικών υπηρεσιών. Η σημερινή διαδικασία εμπλέκει περίπου 420 πολεοδομίες, με πολλαπλάσιο αριθμό εμπλεκόμενων στελεχών της διοίκησης και μεγάλο κόστος και χρόνο διεκπεραίωσης.

* Ζητείται επιπλέον περιθώριο 24 μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειών του υφιστάμενου δικτύου και για τις περιπτώσεις κεραιών για τις οποίες έχει κατατεθεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αίτηση με πλήρη δικαιολογητικά για έκδοση άδειας Κατασκευής Κεραίας, μέσω του ΣΗΛΥΑ, πριν από τη λήξη ισχύος της προθεσμίας του άρθρου 31 παρ. 2 του ν. 4053/2012, δηλαδή τον Μάρτιο του 2014.

* Οι διοικητικές προσφυγές κατά των αποφάσεων των πολεοδομιών να υποβάλλονται στον οικείο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντί στον περιφερειάρχη.

* Ρύθμιση ζητείται και για τις περιπτώσεις κεραιών σε κτήρια με αυθαιρεσίες, όπως πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα επί των οποίων πρόκειται να εγκατασταθούν ή ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας. Δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής κεραίας, εφ' όσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία ή τον οικίσκο αυτής ή την ασφάλεια του κτηρίου, και υπό την προϋπόθεση ότι το κτήριο ή το δώμα, επί του οποίου τοποθετείται η κεραία, δεν στερείται πολεοδομικής άδειας ή ότι αυτό δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία «Ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου», με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης, εφ' όσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η κατασκευή κεραίας δεν εδράζεται επί του αυθαίρετου τμήματος του κτηρίου. http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: