Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2013

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΙΝΟΣΕΤ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Χιλή λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973, όταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο του Σαντιάγο απαιτώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο παραμένει ίδιο από την εποχή της δικτατορίας. Οι διαδηλωτές, 80.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές και 50.000 σύμφωνα με την αστυνομία, απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος στην «εκπαίδευση του τυράννου».

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης η πόλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών, που ήταν οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα, και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, περίπου 214 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 34 αστυνομικοί.
Φοιτητές
Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν εκατό εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας από την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα, του πρώτου δεξιού προέδρου από το τέλος της δικτατορίας το 1990, τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, την οποία θεωρούν πολύ δαπανηρή και αναποτελεσματική.
Στο μεταξύ, η Εθνική Ενωση Δικαστών της Χιλής που εκπροσωπεί το σύνολο του δικαστικού σώματος της χώρας, ζήτησε συγνώμη για τις ενέργειες των μελών της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, παραδεχόμενη σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ότι την εποχή εκείνη οι δικαστές είχαν εγκαταλείψει τον βασικό τους ρόλο στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: