Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2013

ΣΥΡΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ 48 ΝΕΚΡΟΥΣ

Η έξαρση των συγκρούσεων στον πετρελαιοπαραγωγό βορρά της Συρίας το τελευταίο διήμερο έχει προκαλέσει δεκάδες απώλειες στις τάξεις των ανταρτών και των Κούρδων μαχητών, δήλωσαν σήμερα πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς συνεχίζονται οι μάχες που απηχούν την εσωτερική σύγκρουση για τον έλεγχο του εδάφους και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.


Η στρατιωτική πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) έχει συγκρουσθεί κατ’ επανάληψη με ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν στην περιοχή, από την οποία έχουν υποχωρήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και έναν χρόνο.

Η κουρδική πλευρά έχει κατηγορήσει τις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα ένοπλες ομάδες—κατονομάζοντας τους μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε—για τις επιθέσεις σε μία σειρά από κουρδικές κοινότητες στην επαρχία Χασάκα, τονίζοντας πως σε αυτές χρησιμοποιήθηκαν βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης.

Ο αριθμός των απωλειών δεν είναι ακόμα σαφής. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε πως 35 αντάρτες και 13 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δύο ημέρες.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους κατηγορούν τους Κούρδους ότι συνεργάζονται με τον Άσαντ για να επιτύχουν τον απώτερο στόχο της αυτονομίας τους—μολονότι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπογραμμίζουν πως η αιτία των πιο πρόσφατων μαχών είναι ο έλεγχος των πετρελαιοπηγών.

Ο Μουνζίρ Εχμέντ, Κούρδος ακτιβιστής στην πόλη Καμισλί, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, δήλωσε πως οι ισλαμιστές επιτίθενται στην προσπάθεια να καταλάβουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών και μίας μεθοριακής διάβασης υπό κουρδικό έλεγχο. «Δεν είναι πολιτικό το θέμα. Υπάρχουν έριδες και μεταξύ των ανταρτών για το πετρέλαιο», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως επτά Κούρδοι μαχητές και τέσσερις αντάρτες κι ένας διοικητής τους από την πλευρά των ισλαμιστών έπεσαν στα πεδία των συγκρούσεων στο Καμισλί.

Η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δραστηριότητα των Κούρδων της Συρίας κοντά στα σύνορά της, εκφράζοντας τον φόβο ότι αυτές θα ενθαρρύνουν τους Κούρδους αντάρτες εντός του εδάφους της Τουρκίας, που αξιώνουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Παράλληλα, σε ένα άλλο πεδίο συγκρούσεων, την πόλη Μααλούλα, βορείως της Δαμασκού, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταδιώκουν σήμερα τις μικρές ομάδες των ανταρτών που συνεχίζουν να ανθίστανται, είπαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο στρατός εξακολουθεί να προελαύνει στη Μααλούλα για να εκδιώξει πλήρως τους ενόπλους», είπε μία πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομασθεί, κάνοντας λόγο για «θυλάκους αντίστασης» και για ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές από μέρους των ανταρτών.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε στις δυσκολίες να διεξαχθούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εξαιτίας του δυσχερούς πεδίου δράσης, καθώς στην περιοχή βρίσκονται βραχώδη όρη.

Ο έλεγχος της Μααλούλα αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο για τους αντάρτες, στην προσπάθειά τους να περισφίξουν τον κλοιό γύρω από τη Δαμασκό και να απειλήσουν την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα με την πόλη Χομς, στα βόρεια, και αποτελεί κομβικό δίαυλο για τον ανεφοδιασμό της πρωτεύουσας.
http://www.enet.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: