Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2013

ΣΥΡΙΑ : ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ!

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στα κράτη, τους οργανισμούς, τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και σε όλους όσοι εμπλέκονται στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, να εγγυηθούν την ασφάλεια της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.Η διπλωματική συζήτηση για τη Συρία έχει εδώ και λίγο καιρό επικεντρωθεί  στην πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα στην περιοχή al Ghouta , στην ανατολική Δαμασκό . Εν τω μεταξύ , οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις αλλά και τον αποκλεισμό από την τροφή και τα φάρμακα που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους .  Ως προς το ζήτημα της ανθρωπιστικής  βοήθειας, αυτό απουσιάζει εντελώς από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις.


Εντυπωσιακή είναι η αντίθεση ανάμεσα στην έντονη διπλωματική δραστηριότητα για τη κρίση στη Συρία,  και την απουσία πρωτοβουλιών για να αυξηθεί η κρίσιμη για την επιβίωση βοήθεια προς το Συριακό λαό . Η χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία σηματοδότησε ένα νέο βήμα στον πόλεμο , και προκάλεσε καταγγελίες σε όλο τον κόσμο και το πολιτικό φάσμα . Αλλά ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων αμάχων από άλλα μέσα, καθώς και ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας, ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους , φαίνεται να γίνονται σιωπηρώς αποδεκτά.Τα δύο τελευταία χρόνια , ο μεγαλύτερος όγκος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας - που παρέχεται από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ( ICRC ) - διοχετεύεται μέσω Δαμασκού και διανέμεται σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης . Η  κυβέρνηση αυτή απαγορεύει την παροχή ιατρικής βοήθειας στους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση . Οι περιοχές αυτές υπόκεινται σε έντονους βομβαρδισμούς που στοχεύουν τα κέντρα υγείας, καθώς και όλους όσοι  προσπαθούν να βοηθήσουν τον πληθυσμό  - από αρτοποιούς μέχρι γιατρούς. Μόλις πριν λίγες ημέρες , ένα νοσοκομείο στο πεδίο μαχών  στο Al Bab της βόρειας Συρίας , βομβαρδίστηκε από την πολεμική αεροπορία, σκοτώνοντας εννέα ασθενείς και δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού.
Κάποια μέλη της ένοπλης αντιπολίτευσης έχουν επίσης εμπλακεί σε εγκληματικές ενέργειες με θύματα απλούς πολίτες, εργαζομένους στο ανθρωπιστικό έργο , δημοσιογράφους και αιχμαλώτους πολέμου . Ενώ άλλα μέλη της αντιπολίτευσης μπορεί να αποκηρύσσουν αυτές τις πράξεις , οι καταχρήσεις συνεχίζονται και παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί η έλλειψη της είναι η πλέον βάναυση. Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης οφείλουν συλλογικά να δεσμευτούν για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών, των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια .

Παρά την γενναιοδωρία των γειτονικών χωρών , οι οποίες έχουν υποδεχτεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες , οι άνθρωποι  που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στη Συρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα της Συρίας , ενώ ακόμη και στην περίπτωση που το κατορθώσουν, τους περιμένει η ανασφάλεια και η εξαθλίωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ( MSF) καλούν τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να θέσουν ως προτεραιότητα την ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας . Ως πρώτο βήμα , θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ξεκινώντας από τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, των οποίων οι κάτοικοι έχουν εκτεθεί σε χημικά όπλα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βομβαρδισμούς και αποκλεισμό. Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να  εξασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών , η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα είναι σε θέση να παρέχουν επείγουσα βοήθεια προς το λαό της Συρίας , είτε από τη Δαμασκό ή από άλλες γειτονικές χώρες .

Γενικότερα , οι σύμμαχοι τόσο της συριακής κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στους εταίρους τους να δεσμευθούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια .

Ως εργαζόμενοι στο ανθρωπιστικό έργο, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να πάρουμε θέση για πιθανά αντίποινα στα χημικά όπλα ή για μια ένοπλη επέμβαση . Ωστόσο, έχουμε καθήκον να μιλάμε δημόσια και να δίνουμε μαρτυρία σε περιπτώσεις που η ανθρωπιστική βοήθεια αποδεδειγμένα παρεμποδίζεται να φτάσει στους ανθρώπους που πλέον την χρειάζονται. 

Δρ Ζαν Ερβέ Μπραντόλ, Συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία 
Δρ Μέγκο Τερζιάν, Πρόεδρος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα 

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: