Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2013

ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Νέες μετακινήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών αναμένεται να προκαλέσει το κλείσιμο 102 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), εκτιμά η ΟΛΜΕ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο (άρθρο 45, παρ. 4) καταργούνται οριστικά τα σχολεία αυτά, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να οδηγούνται σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες όμως δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση.

Η μαζική κατάργηση αυτών των σχολείων έρχεται ως συνέχεια των καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ που έγινε το καλοκαίρι, στις οποίες σπούδαζε το 33% του μαθητικού δυναμικού της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικοί και πάνω από 20.000 μαθητές να χάσουν τις σπουδές τους.Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη γενική κατεύθυνση της εξώθησης του μαθητικού δυναμικού από την εκπαίδευση στην εφήμερη κατάρτιση και κινείται μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων αναδιαρθρώσεων της που εκπορεύονται από Ε.Ε. - ΟΟΣΑ και προσδένουν πιο έντονα το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Να λοιπόν ποιος κλείνει, και μάλιστα οριστικά, τα σχολεία, τονίζει η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών και απαιτεί:
- Καμιά κατάργηση σχολείου.
- Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν.
- Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση εκπαιδευτικού - Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, να καταργηθεί ο Ν. 4172/13.
Στο μεταξύ η ΟΙΕΛΕ χαρακτηρίζει παγίδα για χιλιάδες μαθητές φτωχών στρωμάτων το νέο Λύκειο και την ερχόμενη Δευτέρα δίνει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ.
Στις διαθεσιμότητες - ανθρωποθυσίες 1.765 διοικητικών υπαλλήλων αντιδρούν τα πανεπιστήμια, με τις εκλεγμένες διοικήσεις τους να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την περικοπή μαθημάτων. Η Σύνοδος των πρυτάνεων που συνεδριάζει στην Κέρκυρα καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις διαθεσιμότητες, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι τα πανεπιστήμια έχουν τεράστιες ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και όχι πλεονάσματα. Πάντως, ήδη πολλά ιδρύματα έχουν αποφασίσει να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν την εφαρμογή της ρύθμισης.
 http://www.avgi.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: