Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Για δεύτερη χρονιά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιλέγει μια ολιγόωρη επίσκεψη-εξπρές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο πρωί, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Κυριακή, με το πρόσχημα της λιτής εκδήλωσης. Όπως και πέρσι το ρυθμό δίνει το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Στέλνει σήμα για τις αντιστάσεις που έχουν ξεκινήσει και διευρύνονται στη νέα σεζόν.
Οι γενικευμένες αντιδράσεις συνδικάτων και κοινωνικών φορέων έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του άλλοτε κορυφαίου θεσμού για τις κυβερνήσεις που με τον επιχιερηματικό κόσμο ελίχαν την τιμητική τους.


Τα ραντεβού των διαδηλώσεων είναι το Σάββατο 6 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου που καλούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ καλεί στην πλ. Αριστοτέλους, ενώ υπάρχει και συγκέντρωση στην Καμάρα.

Σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη τα συνδικάτα καλούν σε μαζική συμμετοχή. "Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στη βάση των κοινών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, θα δώσουν νέα δυναμική- αγωνιστική απάντηση με τη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ώρα 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη".

Οι αντιδράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στέλνουν στη ΔΕΘ συμπυκνωμένο μήνυμα για το τι ακολουθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενόψει της έλευσης της τρόικας και των αδιεξόδων που ταλανίζουν το κυβερνητικό δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, οικονομικά και πολιτικά.
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δίνουν ένα δείγμα, με περισσότερους από 3.500 αστυνομικούς, ανάμεσά τους δυνάμεις των ΜΑΤ και μοτοσικλετιστών των ομάδων ΔΙΑΣ και Δέλτα από την Αθήνα, αλλά και της... αντιτρομοκρατικής.

Ήδη η κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 18 και 19 Σεπτέμβρη από την ΑΔΕΔΥ, ενώνει τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει στο δημόσιο κόντρα στις απολύσεις και τα κλεισίματα, σχολεία, νοσοκομεία, δήμοι, ΕΡΤ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, ενώ προκαλεί πιέσεις και στη ΓΣΕΕ να ακολουθήσει καθώς τα μνημόνια χτυπούν συνεχώς μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει τη εικόνα και υποστηρίζει  ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας δείχνουν το καλύτερο οκτάμηνο από την έναρξη της κρίσης και τον καλύτερο Αύγουστο της δεκαετίας, αναφορικά με τις ροές απασχόλησης στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2013 δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας ενώ, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αυξημένη τουριστική κίνηση διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο» στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο.

Ωστόσο η έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο δεκαετίες θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Εκτιμάται ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν την επονομαζόμενη "άνεργη ανάπτυξη".

Σημειώνει πως από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ υπογραμμίζεται ότι εάν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Αναλυτικότερα υπολογίζεται ότι : Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ,  υπήρξε δραματική πτώση της εγχώριας ζήτησης η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999 ενώ κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Κ. Σαρ.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: