Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2013

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Απέτυχαν τα προγράμματα προσαρμογής
Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, αλλά και Γαλλία καταγράφουν ρεκόρ ανεργίας και χάνουν η μια μετά την άλλη τους αυστηρούς στόχους των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τα νεοφιλελεύθερα γεράκια της λιτότητας.   
Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, αλλά και Γαλλία καταγράφουν ρεκόρ ανεργίας και χάνουν η μια μετά την άλλη τους αυστηρούς στόχους των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τα νεοφιλελεύθερα γεράκια της λιτότητας


→Παρά τη λιτότητα, το ισπανικό χρέος προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια και πιθανότατα θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ

Του Μπάμπη Μιχάλη

Τα τελευταία σινιάλα από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας υποδηλώνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής δεν είναι το μοναδικό που δεν βγαίνει. Την περασμένη Παρασκευή, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας –που δεν βρίσκεται σε Μνημόνιο αλλά ακολουθεί πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής– ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος αναρριχήθηκε στο 92,2% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2013, ξεπερνώντας τον στόχο 91,1% του ΑΕΠ που έχει θέσει η κυβέρνηση ώς τα τέλη του έτους.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί καταπέλτη για το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Δείχνει ότι το πρόγραμμα όχι μόνο δεν φέρνει το «συγύρισμα» των δημόσιων οικονομικών, αλλά αντίθετα βυθίζει την οικονομία, εκτοξεύει σε επίπεδα-ρεκόρ την ανεργία και οδηγεί στην εξαθλίωση την κοινωνία. Οι προβλέψεις μάλιστα είναι ότι, παρά τη λιτότητα, το ισπανικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια και ότι πιθανότατα θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ. Το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο εδώ και… έναν αιώνα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα στη γειτονική Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών που της επέβαλε η τρόικα των πιστωτών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας και η υπουργός Οικονομίας Μαρία Λούι Αλμπουκέρκ δήλωσαν στο Κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη Πέμπτη ότι ο στόχος για το ύψος του δημοσίου ελλείμματος φέτος θα πρέπει να αυξηθεί στο 4,5%, από 4,0% του ΑΕΠ. Κάτι που υποδηλώνει ότι, παρά τον θετικό ρυθμό που κατέγραψε στο β´ τρίμηνο η οικονομία –για πρώτη φορά από την υπογραφή της συμφωνίας διάσωσης με τους πιστωτές στις αρχές του 2011–, τα νούμερα και στην Πορτογαλία δεν βγαίνουν.

Η πορτογαλική κυβέρνηση θα συζητήσει το ζήτημα με την τρόικα αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αντιπροσωπεία της τελευταίας προχωρεί στην τακτική αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος. Πάντως ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής των στόχων.

Αστοχία και στον «πυρήνα»

Αστοχία στους στόχους δεν εμφανίζει όμως μόνο η περιφέρεια αλλά και ο πυρήνας της ευρωζώνης. Η γαλλική κυβέρνηση υποβάθμισε την περασμένη Τετάρτη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2014 σε 0,9% από 1,2%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι το δημόσιο έλλειμμα φέτος θα προσεγγίσει το 4,1%, από 3,9% του ΑΕΠ που ήταν η συμφωνία με την Ε.Ε. Ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε μάλιστα προς τους βιαστικούς «μεταρρυθμιστές» εταίρους του, ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του δεν μπορεί να προχωρήσει ταχύτερα.

Η Γαλλία έχει μπει στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων εγκεφάλων Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να διασωθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Οι παραπάνω πιέζουν και ζητούν πάση θυσία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης του κόστους εργασίας που επιφέρει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

Οι πιέσεις των νεοφιλελεύθερων ταγών της τρόικας για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιτότητα δεν περνούν πάντως πια αμαχητί… Τουλάχιστον στα λόγια υπάρχει αντίδραση. Μιλώντας πρόσφατα στους «Financial Times» για τις νέες περικοπές 3,1 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος, ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Ιμον Γκίλμορ κατηγόρησε τους διεθνείς δανειστές ότι συμπεριφέρονται στη χώρα του σαν να είναι ένα οικονομικό πείραμα. Διεμήνυσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα αφήσουμε την ιρλανδική οικονομία να γίνει κάποιο είδος οικονομικού πειράματος για τα γεράκια της λιτότητας».

Εστω και αργά, έστω και φραστικά, απ’ το ολότελα κάτι είναι κι αυτό.

http://www.efsyn.gr/  

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: