Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2013

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε την Πέμπτη σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την μείωση των συντάξεων του δημοσίου, κατά 10% για ποσά άνω των 600 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε ήδη το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.


Ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης Έλντερ Ρουζαλίνου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειώσει το έλλειμμα των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2014, από 4,4 δισ. ευρώ φέτος.

Όπως σημείωσε, επιπλέον, η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση ενός νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που απέρριψε ως αντισυνταγματικό το Συνταγματικό Δικαστήριο τον περασμένο μήνα, εξέλιξη η οποία αποτέλεσε πλήγμα στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

Οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το εργασιακό εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης συμμαχίας της κεντροδεξιάς για την μείωση των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας. Κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των δανειστών της Πορτογαλίας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αρχίσει την επόμενη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος την Δευτέρα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει σύγκλιση των συντάξεων του δημοσίου με εκείνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα επηρεάσει περίπου τα δύο τρίτα από το σύνολο των κάπου 470.000 εργαζομένων τα οποία εισφέρουν στο κρατικό ασφαλιστικό ταμείο Caixa Geral de Aposentações.

«Γνωρίζουμε ότι (το νομοσχέδιο) θα προκαλέσει έναν βαθύ διάλογο... Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική για την διόρθωση του ελλείμματος του δημοσίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», είπε ο γενικός γραμματέας δημόσιας διοίκησης της Πορτογαλίας.

Η κυβέρνηση διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία στην πορτογαλική βουλή, αλλά η αντιπολίτευση έχει καταφέρει να αμφισβητήσει ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας και να καταφέρει την ακύρωσή τους από τα δικαστήρια, γεγονός το οποίο έχει εγείρει φόβους πως η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει να ολοκληρώσει το μνημόνιο δανεισμού της έως τα μέσα του 2014.

Το νομοσχέδιο που απέρριψε πρόσφατα το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας προέβλεπε μέτρα όπως η θέσπιση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο δημόσιο: πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απολυθούν εάν δεν βρισκόταν κάποια άλλη θέση για να μεταταχθούν έπειτα από ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα με σημαντικά μειωμένες αποδοχές.

Αναζητώντας εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση προτείνει τώρα οι εργαζόμενοι που κρίνεται να πλεονάζουν να υπάγονται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης με μισθό μειωμένο κατά 40% και 60% εάν δεν μπορούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα μετά την διαδικασία αυτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: