Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2013

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ 'ΛΟΥΚΕΤΑ' ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πορεία με μηχανές στο κέντρο της Αθήνας, συναυλίες, καταλήψεις διευθύνσεων εκπαίδευσης, απεργιακό ταμείο, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα προγραμματίζουν οι καθηγητές κατά τη διάρκεια της πενθήμερης απεργίας τους που ξεκίνησε σήμερα.Η πρώτη ημέρα της απεργίας θα ξεκινήσει με συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Οι συνδικαλιστές προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους καθηγητές να στηρίξουν την απεργία, τονίζοντας ότι «ο κλάδος απαντά με τη μαζική συμμετοχή του στην απεργία διαρκείας και τα συλλαλητήρια, σε όλες τις επιθέσεις που έχει δεχθεί αυτό το διάστημα».Από την πλευρά της κυβέρνησης για την ώρα τηρείται στάση αναμονής, προκειμένου να «κυλήσει» η πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων, καθώς εκτιμούν ότι οι καθηγητές δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στις απεργίες και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσουν να απεργήσουν και δεύτερη εβδομάδα, καθώς θα προσμετρήσουν και τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναφερόμενος στο «καυτό» θέμα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και το ενδεχόμενο απολύσεων, είπε: «Ελπίζω να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο. Μετά από τη συζήτηση και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στην τρόικα και το οποίο εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 23 Ιουλίου, όπου δείξαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν αντέχει το εκπαιδευτικό σύστημα να θέσει άλλους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, δεν περισσεύει κανένας».

«Με την απεργία διαρκείας της ΟΛΜΕ προβάλλουμε και διεκδικούμε ένα σύνολο αιτημάτων, που εκφράζει τη συνολική και πλήρη αντίθεσή μας στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, όπως αυτή υλοποιείται στην Παιδεία», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, για να διευκρινίσει ότι «οι γενικές συνελεύσεις θα συζητούν, θα εκτιμούν και θα αποφασίζουν για την πορεία της απεργίας. Ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο, ούτε, πολύ περισσότερο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ θα αποφασίσουν γι' αυτό».
Καταλήψεις
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΟΛΜΕ, αύριο θα γίνουν καταλήψεις στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και πορεία στο κέντρο της Αθήνας που ξεκινά στις 18.00 από την πλατεία Κλαυθμώνος. Την Τετάρτη προγραμματίστηκε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα, προσυγκέντρωση της ΟΛΜΕ στα Προπύλαια στις 11 π.μ. και το βράδυ στις 8 συναυλία για την Παιδεία στο Πολυτεχνείο. Την Πέμπτη, με απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, θα πραγματοποιηθούν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων και την Παρασκευή θα γίνει η γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ για τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Οι καθηγητές θέλουν ολόκληρη της εβδομάδα να έχουν καθημερινή παρουσία έξω από τα σχολεία, να συνδεθεί η κινητοποίησή τους με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και να συσταθεί απεργιακό ταμείο.
Διαφοροποίηση από μερίδα καθηγητών
Γιατί απεργούμε μόνο μία μέρα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουν καθηγητές του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, οι οποίοι αποφάσισαν να απεργήσουν συμβολικά μόνο σήμερα.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι προχώρησαν στη συγκεκριμένη απόφαση επειδή «οι συνδικαλιστές μας έχουν αποδειχτεί αναξιόπιστοι, γιατί εξυπηρετούν κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα και δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε. Επειδή δεν θέλουμε να συναινέσουμε σε απεργία που ξέρουμε ότι είναι αδιέξοδη, εξυπηρετώντας αντικειμενικά πολιτικά συμφέροντα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επειδή δεν μπορούμε πια μετά από τις μειώσεις στους μισθούς μας να μην υπολογίζουμε το πόσο θα μας κοστίσει».
Στην επιστολή τους οι καθηγητές καταλήγουν, όμως, ότι έστω και για μία ημέρα θα απεργήσουν, επειδή δεν «συμφωνούμε με την τακτική του υπουργείου Παιδείας να εξακολουθεί τις αποσπάσεις στις κεντρικές υπηρεσίες, σε γραφεία βουλευτών, που κλείνει τα σχολεία από τον Μάιο και αντιμετωπίζει τα αναλυτικά προγράμματα στο πόδι και επειδή θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας που χάνουν τη δουλειά τους χωρίς να φταίνε προσωπικά».
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Εμφύλιος στην Αριστερά

Ανταλλαγή βολών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πυροδοτεί η απεργία των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς ο Περισσός καταλογίζει στην Κουμουνδούρου επιχείρηση ποδηγέτησης των εργαζομένων. Ιδιαίτερα αιχμηρός για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργία των εκπαιδευτικών ήταν στη Θεσσαλονίκη ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επετέθη κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των κομμάτων δεν είναι ούτε να ποδηγετούν το κίνημα, ούτε να δίνουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους, ούτε πολύ περισσότερο να το καλούν να ρίξει αυτήν την κυβέρνηση για να έρθει μια άλλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του απάντησε εμμέσως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι και το κίνημα των εκπαιδευτικών και όλα τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να έχουν στόχευση πολιτική και να συνενωθούν σε ένα ποτάμι στην υπόθεση της ανατροπής και της σωτηρίας.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, εκτός από την κυβέρνηση που την κατηγόρησε ότι κάνει την προπαγάνδα της για να αποτρέψει την επιτυχία της απεργίας και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν, έβαλε στο ταμπλό και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι λόγω των προσβάσεών του στην ΟΛΜΕ θα πρέπει να δει το θέμα με περισσότερη ευθύνη.
Οπως είπε, είναι άλλο ζήτημα οι εκπαιδευτικοί να αποφασίσουν για τη μορφή πάλης και να γίνεται η διαπάλη μέσα στο κίνημα και είναι διαφορετικό να του λένε «έλα εδώ, έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να γίνουμε εμείς χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, ακολουθώντας μια ίδια πολιτική».
Βολές Κουτσούμπα κατά ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν εννοώ ότι το κίνημα, οι εργαζόμενοι και μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν θα πρέπει να παλεύουν για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή κυβερνήσεων, για αλλαγή τάξης στην εξουσία», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει ότι αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως υποστήριξε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην ίδια κατεύθυνση, εντός των τειχών της ΕΕ, δεν θα λύσει ουσιαστικά τα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο και ουσιαστικά κοροϊδεύει τον κόσμο και τον καλεί να τους στηρίξει, για να κάνει μία απ' τα ίδια, στα πλαίσια του νέου διπολισμού που διαμορφώνεται».
ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: