Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2013

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες στα χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής συμμετέχουν σήμερα Τετάρτη στην απεργία που εξήγγειλε το συνδικάτο τους διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις.

«Η απεργία συνεχίζεται, δεν έχουμε προσκληθεί σε νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συζητήσουμε για τα αιτήματά μας», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεσίμπα Σεσόκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδικάτου των εργαζομένων στα ορυχεία (NUM), το οποίο εκπροσωπεί περίπου 140.000 εργαζομένους.
Το NUM διεκδικεί αυξήσεις 60%, όταν το επιμελητήριο των ορυχείων, που εκπροσωπεί τους εργοδότες, προτείνει αυξήσεις 6,5%, που ισοδυναμεί με ύψος αμοιβών μόλις 0,5% πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. «Εάν υπάρχουν διευθυντές που παίρνουν το χρόνο εκατομμύρια δουλεύοντας σε άνετους, κλιματιζόμενους χώρους, γιατί δεν μπορούν να παίρνουν το μήνα τουλάχιστον 700 δολάρια βασικό μισθό οι εργάτες των χρυσωρυχείων;» αναρωτήθηκε χθες ο Λεσόκα, κηρύσσοντας την έναρξη του απεργιακού αγώνα.

Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστών με εκπροσώπους της διοίκησης τεράστιων πολυεθνικών εταιριών εξόρυξης ορυκτού πλούτου στις οποίες οι τελευταίοι δεν ήταν διατεθειμένοι παρά να δώσουν μόλις 6,5% αύξηση στους πενιχρούς μισθούς σκληρά εργαζόμενων που παίζουν κάθε μέρα τη ζωή τους κορώνα - γράμματα για να φέρουν στην επιφάνεια πολύτιμα μέταλλα όπως το χρυσό και την πλατίνα που κρύβει σε αφθονία η νοτιοαφρικανική γη.

Πριν να αρχίσει η νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ζητούσε εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές «το συντομότερο δυνατό» υποστηρίζοντας ότι ο νέος απεργιακός αγώνας «θα κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα κλείσει ορυχεία και θα καταφέρει πλήγμα στην εθνική οικονομία»...
Οι εργάτες στα χρυσωρυχεία συστρατεύονται με τους 30.000 απεργούς στην αυτοκινητοβιομηχανία και τους απασχολούμενους στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις πριν από δύο εβδομάδες.

 http://www.902.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: