Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2013

ΔΕΚΑ ΤΟΝΟΙ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΙΣΜΑΡΙΔΑ

Έντονος προβληματισμός από την ύπαρξη χιλιάδων νεκρών ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα που βρίσκεται ανατολικά του νομού Ροδόπης, κοντά στη Βιστονίδα. Συνολικά, εντοπίστηκαν περίπου δέκα τόνοι νεκρά ψάρια (κυρίως κέφαλοι, αλλά και ελάχιστα χέλια και πεταλούδες), από μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουν τόση μεγάλη ποσότητα νεκρών ψαριών.


Συνθήκες έλλειψης οξυγόνου

Όπως φαίνεται, στη λίμνη επικρατούν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και σε σημείο βόρεια αυτού. Παράλληλα, οι αναλύσεις απέρριψαν το ενδεχόμενο τα νεκρά ψάρια να προέρχονται από παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη. Το χειρότερο όλων: η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Τέλος τίθεται και ζήτημα δημόσιας υγείας εξαιτίας της συνεχούς αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις.

Ποια είναι η λίμνη Ισμαρίδα

Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, καταλαμβάνει έκταση 2.3 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου και το μέγιστο βάθος της είναι 1,5 μέτρο. Μεγάλο μέρος της καλύπτεται από νούφαρα (Nymphaea alba) και τριβολοκρατέλες (Trapa natans), ενώ τοπικά επιπλέει η φακή του νερού (Lemna minor). Στο Βορειοανατολικό μέρος απλώνονται εκτεταμένοι καλαμώνες.

Είναι η μοναδική σε ολόκληρη τη Θράκη που έχει εξ” ολοκλήρου γλυκό νερό κι έχει προσδιοριστεί ανάμεσα στους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ. Ανάμεσα στα πολλά προστατευόμενα και σπάνια είδη της περιοχής είναι η λεπτομύτα που χαρακτηρίζεται ως το πιο σπάνιο πουλί στον κόσμο. Οι κυριώτερες απειλές για την λεπτομύτα είναι σίγουρα η καταστροφή των βιότοπών της και η ρύπανση.

efsyn.gr  

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: