Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2013

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ... ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ «ΠΑΡΤΙ»

Tου Βασίλη Γεώργα

Φυγή ξένων επιχειρήσεων και ανεργία φέρνει το σκάσιμο της φούσκας των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Οι μέχρι πρότινος παχυλά αμειβόμενοι επενδυτές της ηλιακής ενέργειας, που επί χρόνια καρπώνονταν διψήφιες αποδόσεις λόγω των πανάκριβων εγγυημένων τιμών που είχε θεσπίσει η Πολιτεία σε βάρος των καταναλωτών ενέργειας, ζητούν τώρα την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος, να μη μειωθούν περισσότερο οι «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών και να επιτραπεί εκ νέου η εγκατάσταση νέων συστημάτων παρ” ότι η Ελλάδα έχει ήδη πιάσει τους εθνικούς στόχους του 2020 με 2.500 MW εγκατεστημένης ισχύος.


Επιστολή στον Σαμαρά

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σε επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, οπότε και διαρκεί το μπαράζ των περιοριστικών και εισπρακτικών μέτρων στον κλάδο, έχει χαθεί το 1/3 των θέσεων εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 15.000 έμμεσα και άμεσα απασχολούμενους στον κλάδο.

Ο ΣΕΦ προειδοποιεί παράλληλα πως, αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του κλάδου, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν απομακρυνθεί από την αγορά τουλάχιστον άλλοι 15.000 απασχολούμενοι από το σύνολο των 20.000 άμεσα και 30.000 έμμεσα εργαζομένων στον κλάδο.

Στο ίδιο υπόμνημα οι εκπρόσωποι των επενδυτών επισημαίνουν πως ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιήθηκαν στον κλάδο όσο έβγαιναν εύκολα λεφτά, τώρα είναι με το ένα πόδι έξω από την ελληνική αγορά. Πηγές του κλάδου ανέφεραν πως μεγάλες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού, όπως οι κινεζικές UV και Yingli, οι γερμανικές SMA, Aleo κ.ά., έχουν ενημερώσει τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα ότι, αν δεν επιτραπούν εκ νέου οι αδειοδοτήσεις (σ.σ. τα νέα έργα πάγωσαν τον Αύγουστο του 2012 με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), θα εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Υποστηρίζοντας την ανάγκη να μην προχωρήσουν τα μέτρα περιορισμού της αγοράς των φωτοβολταϊκών, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν πως μόνο το 2013 επενδύθηκαν στα φωτο- ςβολταϊκά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επενδύσεις την τελευταία πενταετία στη χώρα μας έφτασαν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο ΣΕΦ, «αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρείες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.  




http://www.efsyn.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: