Κυριακή, Σεπτεμβρίου 08, 2013

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net
Ελλειμμα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και όσον αφορά τις 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013 αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Και επειδή το νούμερο αυτό είναι από τώρα σαφές ότι δεν «βγαίνει», το μέγαρο Μαξίμου θέλει με την «ευκαιρία» της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών να πείσει τουλάχιστον την τρόικα, όσοι από τους εργαζομένους στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ τελικά απολυθούν, να συνυπολογισθούν στο στόχο των οριστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Μετά το e-mail της τρόικας, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε ως τελεσίγραφο για πτώχευση των αμυντικών βιομηχανιών και απόλυση όλων των εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις, η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν συνεχίζεται, με στόχο να συμφωνηθεί οριστική λύση εντός της εβδομάδας. Οποια και εάν είναι όμως η τελική κατάληξη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει να θέσει προς την τρόικα το αίτημα, όσες απολύσεις γίνουν -που θα γίνουν ούτως ή άλλως- να «μετρήσουν» στις 4.000 του 2013.


Εξαιρούνται

Αυτό η τρόικα μέχρι στιγμής δεν το δέχεται, καθώς ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ έχουν υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου οι αποχωρήσεις εργαζομένων τους θεωρούνται, όπως για όλες τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες, πως δεν υπολογίζονται στις αποχωρήσεις εργαζόμενων από το Δημόσιο. Καθώς όμως για τις δύο πρώτες δεν γίνεται πλέον λόγος πώλησης αλλά εκκαθάρισης, η κυβέρνηση θεωρεί «πολύ λογικό» να εξαιρεθούν από αυτή την κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε συρρίκνωση της εταιρείας κατά 60% και απόλυση 500 εργαζομένων από τα ΕΑΣ, που αριθμούν συνολικά 950 εργαζομένους, ενώ η ΕΛΒΟ 350.

Πόσοι λείπουν αυτή τη στιγμή από τη λίστα των 4.000 απολύσεων; Εκτός από τους περίπου 2.600 της ΕΡΤ, οι υπόλοιποι δεν έχουν βρεθεί. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να υπολογίζει μόνο σε ένα μικρό αριθμό επιόρκων και συμβασιούχων, για τους οποίους θα υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις το 2013, καθώς αυτοί θα αφορούν κυρίως το 2014. Επομένως ο συνυπολογισμός των απολύσεων που θα φέρει η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, όσες και εάν είναι, θα διευκολύνει σημαντικά αυτό το στόχο.

Πλειστηριασμοί

Αντίθετα, δεν θα συζητηθεί με την τρόικα το θέμα των πλειστηριασμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξουν πολλά δύσκολα μέτωπα ταυτόχρονα. Και με δεδομένο ότι η συζήτηση περί άρσης αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκαλεί κραδασμούς στην εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιθυμεί και πιστεύει ότι δεν θα τεθεί από την τρόικα σε αυτή την επίσκεψη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, το θέμα θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, οπότε και θα παρουσιαστεί η τελική ρύθμιση, την οποία περιμένουν με καχυποψία οι βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις από το εσωτερικό της Ν.Δ. να διαπραγματευθεί ο κ. Σαμαράς προσωπικά σε πολιτικό επίπεδο με την τρόικα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι όμως που δημοσίως έχει απορρίψει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προβάλλοντας, αντίθετα, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους και με βελτιωμένες διαδικασίες.

«Μας έχουν απλήρωτους και μας ζητούν να επιστρέψουμε λεφτά»
Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Το θρίλερ του επαπειλούμενου λουκέτου σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, όπως το ζει ένας εργατοτεχνίτης επί 37 χρόνια στην ΠΥΡΚΑΛ
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες το θρίλερ διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για το μέλλον των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, που απειλούνται με λουκέτο.
 «Ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν, ας πουν καθαρά τι θέλουν. Οι εργαζόμενοι είναι πιο έτοιμοι από όλους να τα συζητήσουν όλα, φτάνει να μη μας εμπαίζουν», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Θ. Ρουσουνέλης
«Ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν, ας πουν καθαρά τι θέλουν. Οι εργαζόμενοι είναι πιο έτοιμοι από όλους να τα συζητήσουν όλα, φτάνει να μη μας εμπαίζουν», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Θ. Ρουσουνέλης
Μέχρι χθες η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα παραμείνουν ανοιχτές, ενώ τώρα -μετά το e-mail της τρόικας- εμφανίζεται έτοιμη μέχρι και για ξαφνικό «θάνατο» ορισμένων εργοστασίων στο όνομα ενός προγράμματος διάσωσης.

Ενας από τους παλιούς εργαζομένους στα ΕΑΣ, την εταιρεία που κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζουν ως το μεγαλύτερο «αγκάθι», εξιστορεί στην «Κ.Ε.» πώς έζησε την άνοδο και την πτώση της εταιρείας. Ξεκίνησε να δουλεύει στην ΠΥΡΚΑΛ του Μποδοσάκη το 1976, στην ηλικία των 16 ετών. «Το πρωί δουλειά, το βράδυ σχολείο» θυμάται ο Θ. Ρουσουνέλης, που σήμερα μετράει 37 χρόνια ως εργατοτεχνίτης στο εργοστάσιο του Υμηττού.

«Τόσα χρόνια πέρασαν από εδώ πολιτικοί και αρχηγοί κομμάτων. Ημουν ανάμεσα σε αυτούς που μας έσφιγγαν το χέρι», θυμάται ο Θ. Ρουσουνέλης. «Μας κοροϊδεύουν», θα πει ο ίδιος αρκετές φορές κατά την κουβέντα μας. Θα αναφερθεί με συγκίνηση στα ερειπωμένα εργοστάσια, στις εργαλειομηχανές που έχουν αραχνιάσει.

Εδώ και ένα οχτάμηνο όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά τους ζητάνε να επιστρέψουν και λεφτά! «Στην αρχή, μας έλεγαν ότι εμείς δεν είχαμε ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Εκ των υστέρων, όταν μας ενέταξαν, ανακάλυψαν ότι τους οφείλουμε κι από πάνω και μας καλούν να τα επιστρέψουμε!» επισημαίνει με αγανάκτηση.

Από τον Μποδοσάκη...

Ο ίδιος μας μεταφέρει πίσω στην εποχή του Μποδοσάκη. Τότε μόνο το εργοστάσιο στον Υμηττό απασχολούσε γύρω στους 3.000 εργαζομένους. Εκεί σήμερα έχουν απομείνει μόλις 260, ενώ συνολικά στα 7 εργοστάσια της εταιρείας περί τους 800.

«Ο Μποδοσάκης έλεγε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της εταιρείας είναι οι εργαζόμενοι. Ο ίδιος είχε τον τρόπο του να βρίσκει δουλειές. Καλύπταμε όλες τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πυρομαχικά, ενώ φτιάχναμε και κινητήρες για τα καΐκια, φυσίγγια και διάφορες κατασκευές. Ολόκληρα χιλιόμετρα ταινιοδρόμων για τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, εκρηκτικά για εξορύξεις της ΛΑΡΚΟ... Τότε όποια βιομηχανία της χώρας ήθελε να βρει λύση για κατασκευές, ερχόταν στην ΠΥΡΚΑΛ. Και σημαντικά στελέχη σημερινών βιομηχανιών έχουν περάσει από εδώ», περιγράφει ο κ. Ρουσουνέλης.

Ο Μποδοσάκης, θυμάται ο ίδιος, είχε φτιάξει οικοτροφείο και σχολή για παιδιά από την επαρχία, που στη συνέχεια έμπαιναν στην παραγωγή. «Τότε δουλεύαμε 12ωρο. Δυο και τρεις βάρδιες ανά μέρα. Το χειμώνα ζεσταινόμασταν με ξύλα σε τενεκέδες. Ολοι έμπειροι εργατοτεχνίτες και εξειδικευμένο προσωπικό», λέει για την εταιρεία που είχε ιδρυθεί το 1874 ως «Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον Α.Ε.».

«Στις εκλογές του '81 ο Μποδοσάκης απειλούσε να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία, αλλιώς θα έκλεινε το εργοστάσιο. Το '82, σε μια σύγκρουση του Αθανασιάδη -ανιψιού του Μποδοσάκη- με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άφησε τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα και το εργοστάσιο στο Δημόσιο», αναφέρει. «Από την ΠΥΡΚΑΛ ξεκίνησε το πείραμα της εθνικοποίησης, εκείνα τα πολύ ωραία όνειρα», προσθέτει.

Η περίοδος ακμής ανακόπτεται το 1992, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. «Από τους 2.300 εργαζομένους απολύθηκαν 1.000, κάναμε αγώνες να μην κλείσει. Είχαμε παραγγελίες από το εξωτερικό, βλέψεις ανάπτυξης, όπως να φτιάξουμε διαλυτήριο πλοίων. Την πολέμησαν τα συμφέροντα. Ηταν η αρχή του τέλους», λέει.

...στην τρόικα

Επόμενος σημαντικός σταθμός το 2004, με τη συγχώνευση με την «ανταγωνίστρια» και επίσης κρατική εταιρεία ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων). «Στην πράξη η συγχώνευση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οδηγήθηκε σε απαξίωση», διαπιστώνει.

«Ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν, ας πουν καθαρά τι θέλουν. Τα εργοστάσια έχουν αποψιλωθεί από εργατοτεχνικό προσωπικό, θα έχουν πρόβλημα στην παραγωγική τους βάση. Η νέα διοίκηση είναι υπεραισιόδοξη. Θέλουν να την καταντήσουν ένα μικρό μαγαζάκι-σφραγίδα, για να νομιμοποιούν τις παραδόσεις των εμπόρων. Οι εργαζόμενοι είναι πιο έτοιμοι από όλους να τα συζητήσουν όλα, φτάνει να μη μας εμπαίζουν. Μιλάμε για βαριά βιομηχανία υψηλής εξειδίκευσης, καθετοποιημένη μονάδα, που από τη μια μπαίνει το υλικό και από την άλλη βγαίνει προϊόν. Αναρωτιέμαι εάν όλοι αυτοί που θέλουν να τα κλείσουν, γνωρίζουν...» Και καταλήγει: «Αν το 4% των εξοπλιστικών κατέληγαν πράγματι στη βιομηχανία, σήμερα θα ήμασταν αυτάρκεις σε όλα.

»Ας ψηφίσουν έστω τώρα ένα νόμο κι όποιες μίζες ανακαλύψουν, να επιστραφούν πίσω στην αμυντική βιομηχανία...». 
http://www.enet.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: