Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2013

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

Αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκάλεσαν οι αναφορές του γάλλου υπουργού Εσωτερικών για τους Ρομά, που επέμεινε στην απέλασή τους από τη Γαλλία. Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ «υπενθύμισε» ότι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης ισχύει για όλους και συνέδεσε, με νόημα, τις αναφορές του υπουργού με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.


Το ζήτημα αφορά τους Ρομά που πηγαίνουν στη Γαλλία από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ είπε ότι ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν κατορθώσει να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία και η «πλειονότητα πρέπει να σταλεί πίσω στα σύνορα». 

«Εάν δεν απατώμαι, υπάρχουν εκλογές "στον αέρα" στη Γαλλία» είπε η ευρωπαϊα επίτροπος Δικαιοσύνης ξεκινώντας το σχόλιό της για την θέση του Μανουέλ Βαλ, αναφερόμενη στις δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

«Κάθε φορά που δεν θέλουμε να μιλήσουμε για σημαντικά πράγματα, όπως τον προϋπολογισμό ή το χρέος, βρίσκουμε τους Ρομά» τόνισε. «Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί που τους έχει υπογράψει η Γαλλία, κανονισμοί για την ελεύθερη μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών» είπε, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι Ρομά, είναι ατομικά πρόσωπα».

Οι κανονισμοί αυτοί, σημείωσε, προβλέπουν πώς μπορεί να απελαθεί κάποιος εάν έχει παραβιάσει το δίκαιο της εκάστοτε χώρας.

Οι αναφορές Βαλ προκάλεσαν πάντως δυσφορία και εντός των γάλλων σοσιαλιστών, με τον Ανρό Μοντεμπούργκ, υπουργό Βιομηχανικής Ανανέωσης, να καλεί τον Βαλ να «διορθώσει» τις αναφορές του. 

Η γαλλική κυβέρνηση στήριξε τον υπουργό Εσωτερικών, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ναζάτ Μπελκασέμ να σημειώνει ότι η απάντηση της Γαλλίας στο ζήτημα δίνεται «με αποφασιστικότητα και ανθρωπισμό, αποφασιστικότητα επειδή οι ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης δεν είναι τρόπος ζωής και ανθρωπισμό επειδή δίνουμε ευκαιρία σε εργασία, διαμονή, εκπαίδευση των παιδιών και στήριξη».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: