Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΛΕΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ευνοηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων είπε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι εξαναγκασμός της τρόικας και τονίζει ότι αυτό αποτελεί «ολομέτωπη επίθεση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Όπως είπε υπάρχουν δύο λόγοι που εξηγούν την πολιτική της κυβέρνησης: Ο πρώτος λόγος είναι διότι θέλουν να ευνοήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ιδρύματα. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί εχθρεύονται τη γνώση και τους ανθρώπους της γνώσης.


Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο» και κάλεσε τους ανθρώπους του πνεύματος σε μια ευρύτερη συσπείρωση προκειμένου να αποτραπεί αυτή η απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η κοιτίδα του πολιτισμού μας που είναι τα πανεπιστήμια που παράγουν γνώση, που μορφώνουν τους νέους επιστήμονες. 

Την αντίθεση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε διαθεσιμότητα εξέφρασε για άλλη μια φορά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνάντησή του με τους πρυτάνεις, τονίζοντας ότι αντί για διαθεσιμότητες και απολύσεις πρέπει να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, τάχθηκε ξανά στο πλευρό των καθηγητών λέγοντας πως πρέπει «να δυναμώσουν την πάλη τους μαζί με τους φοιτητές και με όλη την ελληνική κοινωνία».

Ο Δ.Κουτσούμπας δήλωσε ότι δεν χρηματοδοτούνται ούτε οι συμβασιούχοι, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόλυσή τους και πρόσθεσε ότι η λειψή κρατική χρηματοδότηση, που έχει φθάσει στα κατώτατα όριά της, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Ανοίγει, δηλαδή, ουσιαστικά και με βάση τον νέο νόμο ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ και το περιεχόμενο των σπουδών εντάσσεται στη λογική του ανοίγματος των θυρών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Ο Δ.Κουτσούμπας τόνισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ πέραν της αντίθεσής του στο νόμο θεωρεί πως πρέπει να δυναμώσει η πάλη καθηγητών, διοικητικού προσωπικού και εργαζομένων, μαζί με τους φοιτητές και με όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί ειδικά η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει και μεγάλη κοινωνική διάσταση, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου η κάθε οικογένεια υποφέρει και αγωνιά για το παιδί της που σπουδάζει σε διάφορα ΑΕΙ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: