Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΙΚΑ: ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με βασικά ζητήματα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης του Οκτώβρη, ύψους 1 δισ. ευρώ, την προετοιμασία για τα προαπαιτούμενα της επόμενης διετίας και τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που από το 2014 θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ.


Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αφορά το σύνολο των ακινήτων (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κλπ). Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε μέχρι τις 14 Οκτώβρη την προθεσμία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων των αγροτεμαχίων, προκειμένου να φτιάξει το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο».

Για τα αγροτεμάχια, τα παζάρια καταλήγουν να φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Το βασικό σενάριο προβλέπει φόρο από 1 ως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και διπλάσιο για τους υπόλοιπους.

Για τα σπίτια, το σχέδιο κυβέρνησης - τρόικας προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο φόρος για τα εντός σχεδίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης, από 2 ευρώ έως 23,10 ευρώ το τετραγωνικό. Για τα εκτός σχεδίου ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει συνολικά 945 εκατ. ευρώ. Ο φόρος θα επιβάλλεται κλιμακωτά και θα είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ ανά στρέμμα.
http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: