Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2013

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Μεγάλη συρρίκνωση της εσωτερικής αεροπορικής αγοράς δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2013 της Aegean Airlines, της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε υποχώρηση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού κατά 5%, με περαιτέρω μείωση του μέσου ναύλου εσωτερικού για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Η Aegean Airlines ανακοίνωσε κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα εξ ολοκλήρου βασισμένα στην ανάπτυξη και την αυξημένη απόδοση του δικτύου εξωτερικού, με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες, καθώς σε ενάμιση μήνα, στις 16 Οκτωβρίου, εκδίδεται η οριστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αίτημα εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines.


Διέξοδος η συγχώνευση

Ο Δ. Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean, τόνισε σε δήλωσή του ότι «η τρέχουσα δυναμική στις αγορές εξωτερικού σε συνδυασμό με τις οικονομίες κλίμακας στις οποίες προσβλέπουμε από τη σκοπούμενη εξαγορά της Olympic Air, η οποία τελεί υπό έγκριση της Ε.Ε., αποτελούν τις αναγκαίες βάσεις για ανάπτυξη το 2014, για να επεκτείνουμε το δίκτυο εξωτερικού τόσο από την Αθήνα όσο και την περιφέρεια».

Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αναφέρουν ότι η συγχώνευση είναι η μόνη διέξοδος για την επιβίωση τόσο της Aegean Airlines όσο και της Olympic Air. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες κατέχουν μαζί στην αγορά πτήσεων εξωτερικού από και προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας ποσοστό στης τάξης του 15%, όταν το αντίστοιχο μερίδιο των εγχώριων αερομεταφορέων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 38,5%, ώστε να υποστηρίζουν ότι υπάρχει έδαφος δραστηριότητας άλλων εταιρειών και ότι δεν παραβιάζονται κανόνες ανταγωνισμού.

Αντίστοιχα για το εσωτερικό δίκτυο η Olympic Air ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου Αθήνα - Ρόδος από τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και τις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από τις 14 Οκτωβρίου, ενώ η Aegean Airlines διακόπτει τις πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη, Κω και Κέρκυρα προκειμένου να δημιουργείται έδαφος για τον ανταγωνισμό, ενόψει της τελικής κρίσης των Βρυξελλών.

Ο κύκλος Aegean κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανήλθε σε 278,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Κατά την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη ύστερα από φόρους ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες 38,5 εκατ. ευρώ το 2012.

Επιστροφή στα κέρδη

Η επάνοδος της εταιρείας στην κερδοφορία στηρίζεται στις πτήσεις εξωτερικού και ιδιαίτερα στην επιλογή της να επενδύσει στις πτήσεις εξωτερικού τόσο από την Αθήνα όσο και από τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η Aegean μετέφερε 1,6 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2012. Η μέση πληρότητα των πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 76%, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του αποτελέσματος της εταιρείας. Στο δίκτυο εσωτερικού οι επιβάτες μειώθηκαν κατά 64.000 (από 1.214.000 το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 1.150.000 το πρώτο εξάμηνο του 2013), ενώ η συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς συνεχίζεται.
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: