Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2013

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ - ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ, ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

Ανασφάλιστος και φτωχός με δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Δύσκολος συνδυασμός, που τον βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους όσοι έχουν πεταχτεί από την αγορά εργασίας και αναζητούν θεραπεία σε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Του Κωστή Κεκελιάδη

Την ίδια στιγμή που καταργούνται οκτώ νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η “ισότητα στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας για ανασφάλιστους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα” περιγράφεται ως ο στόχος του προγράμματος με τίτλο “Κουπόνι υγείας” (health voucher). Η περιγραφή μοιάζει με ευφημισμό, αφού απευθύνεται σε 100.000 άτομα, σε μια χώρα με επίσημη ανεργία 28% και περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αρχίζουν αύριο (υποβάλλονται είτε στα ΚΕΠ είτε ηλεκτρονικά στο www.healthvoucher.gr) και δικαίωμα υποβολής συμμετοχής έχουν όσοι ήταν άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι σε ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ ετησίως ή 25.000 οικογενειακό και είναι Έλληνες ή ξένοι - με την προϋπόθεση ότι όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Το πρόγραμμα “Κουπόνι υγείας”, που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας, το συναντάμε στο αναθεωρημένο μνημόνιο του περασμένου Ιουλίου, όπου αναφέρεται ότι θα έχει διάρκεια δύο ετών.

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και βάζει προτεραιότητα “τη διατήρηση της καλής υγείας των πολιτών και την άμβλυνση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας”. Έχει προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ με πλαφόν στην κατανομή κονδυλίων ανά περιφέρεια και τους δικαιούχους να μπορούν να κάνουν μέχρι τρεις ιατρικές επισκέψεις στο τετράμηνο.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επισκεφθούν κέντρα υγείας και τακτικά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ (όχι όμως απογευματινά), καθώς και γιατρό ή συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ. Οι εξετάσεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν προσμετρώνται στο πλαφόν των επισκέψεων που έχουν οι συμβεβλημένοι, ενώ στο ΕΣΥ οι δικαιούχοι δεν πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιγράφεται ότι αφορούν αξιολόγηση και παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο (δεν διευκρινίζεται πού και αν μπορεί να πάει ο ασθενής), ένα σύνολο προληπτικών “και εν μέρει διαγνωστικών” εξετάσεων”, καθώς και πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων. Στο τέλος, οι δικαιούχοι φεύγουν αφού ακούσουν τις οδηγίες του γιατρού...

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Στις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν γίνεται αναφορά στο τι θα γίνει στην περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι ο ανασφάλιστος ασθενής χρειάζεται περισσότερες εξετάσεις, αφού για παράδειγμα οι προβλεπόμενες δωρεάν διαγνωστικές γίνονται “εν μέρει”(;). Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περίπτωση που κριθεί ότι ο ανασφάλιστος θα χρειαστεί νοσηλεία λίγων ή πολλών ημερών, συστηματική φαρμακευτική αγωγή ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες φροντίδας (αποκατάστασης σε περίπτωση τραυματισμού για παράδειγμα).
Οι περιγραφές των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτυπώνουν μια αποσπασματική προσέγγιση του ανθρώπου σε ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρονται συμβουλές και εργαστηριακές εξετάσεις σε μια έγκυο, αλλά ο τοκετός είναι κάτι που θα πρέπει να πληρώσει μόνη της, αφού δεν υπάρχει κάποια ανάλογη πρόβλεψη για τις δικαιούχους ανασφάλιστες γυναίκες που θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Αισώπου 24 και φροντίζει ανασφάλιστους έλληνες και ξένους, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων. Καταγγέλλει "την επιμονή στον εγκληματικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, που κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς αυτοί από αδυναμία να ανταπεξέλθουν στον κόστος της περίθαλψης, είτε δεν την λαμβάνουν καθόλου, είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί".
 http://www.makthes.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: