Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Σήμα κινδύνου για την ομαλή λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξαιτίας της διαθεσιμότητας εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια εκπέμπουν πρυτάνεις και μέλη συγκλήτων. 
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος απηύθυνε έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια προς την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους με την προϋπόθεση όμως -όπως είπε- να ξεκινήσει άμεσα διάλογος.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και ότι η πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων που πλεονάζουν, θα διατεθούν σε ιδρύματα όπου έχουν ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό.

«Η έκκληση που απευθύνω είναι διπλή και δεν πρέπει να απομονωθεί το ένα σκέλος από το άλλο. Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μείνουν κλειστά.
Ζητώ να ανοίξουν και παράλληλα να υπάρξει άμεσα πρόσκληση για διάλογο από τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της διαθεσιμότητας» τόνισε χθες ο κ. Σιμόπουλος, για να προσθέσει πως εάν δεν αρθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία απομακρύνονται 399 υπάλληλοι από το ΕΜΠ, ο ίδιος θα υποχρεωθεί να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της Πολιτείας.
Καμπανάκι
Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η διαθεσιμότητα 399 διοικητικών υπαλλήλων θα φέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο ΕΜΠ. Οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι το Τμήμα Προστασίας των Εγκαταστάσεων σχεδόν καταργείται καθώς από 31 υπαλλήλους θα αποτελείται πλέον από 2, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να φυλάνε έναν χώρο 1.000 στρεμμάτων που φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες φοιτητές.
Η μείωση του προσωπικού στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές, θα φέρει προβλήματα στην έγκαιρη έγκριση της χρηματοδότησης, ενώ εξαιτίας της αποχώρησης υπαλλήλων από το Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που αγγίζει το 65%, «δεν θα μπορούν να οργανώνονται πλέον μεταπτυχιακές σπουδές».
Χθες, δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, βρέθηκαν στον χώρο του ιδρύματος φορώντας μάσκες ενώ είχαν κρεμάσει χαρτιά που έγραφαν «Απολυμένος πολυτεχνείου».
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα ιδρύματα. Την αναβολή έναρξης του χειμερινού εξαμήνου αλλά και την προσφυγή στο ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ανακοίνωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ακόμη, ζητάει την κατάργηση της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία και να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου ακαδημαϊκού έτους 2013-14 και να μεταθέσει κατά μία εβδομάδα την έναρξη μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Στην ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, αναφέρεται ότι λόγω του μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, «το ίδρυμα έχει περιέλθει ουσιαστικά σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας του».
Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι το ίδρυμα αναστέλλει συμβολικά τη λειτουργία του έως την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.
Εξαιτίας των κινητοποιήσεων υπολειτουργούν ακόμη το Αριστοτέλειο και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ
 ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: