Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2013

«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης βαφτίζουν τον νέο σφαγιασμό των ήδη ισχνών κοινωνικών επιδομάτων, κυβέρνηση και ΟΟΣΑ
Πολιτικές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας, συνιστά η μελέτη του γνωστού ιμπεριαλιστικού οργανισμού ΟΟΣΑ, που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, για τα κοινωνικά προγράμματα στην Ελλάδα.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο υφυπουργός Απασχόλησης Βασίλης Κεγκέρογλου προϊδέασε για την επιχείρηση ενσωμάτωσης των λαϊκών αιτημάτων στα όρια που θέτει το κεφάλαιο, με πρόσχημα την «ανακούφιση των ασθενέστερων και περισσότερο πληγέντων από την κρίση, με τη μικρότερη δυνατή δημοσιονομική επιβάρυνση». Δηλαδή μόνο για τους απόλυτα εξαθλιωμένους και υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών αντοχών. Με ψίχουλα από την μαζική, λαϊκή εξαθλίωση, εθίζουμε τους παραγωγούς του πλούτου ότι θα μάθουν να ζουν με τα αποφάγια και τα περισσεύματα της πλουτοκρατίας.


Εδώ ακριβώς εντάσσεται η αναφορά του υφυπουργού ότι παράλληλα με την μελέτη του ΟΟΣΑ, το αρμόδιο υπουργείο «έχει καταστρώσει Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη με παρεμβάσεις οριζόντιου και συστημικού χαρακτήρα που αγκαλιάζουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Δηλαδή από τώρα, επειδή γνωρίζουν ότι τα φαινόμενα μαζικής φτώχειας παίρνουν γενικευμένο χαρακτήρα, λαμβάνουν τα μέτρα τους, προωθώντας μια πολιτική που θα κρύβει τη φτώχεια, που θα λειτουργεί ως αμορτισέρ απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών και εκπαίδευσης του λαού να ζει με ξεροκόμματα. Όμως ταυτόχρονα αυτό προϋποθέτει να γίνουν  νέες συνολικές περικοπές σε αυτούς που σήμερα έχουν ένα στοιχειώδη μισθό, σύνταξη, επίδομα, ή κάποιο εισόδημα, έτσι ώστε να γίνει μια κατανομή της φτώχειας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και με βασικό στοιχείο την καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ τους, την ώρα που το κεφάλαιο «θα τρίβει τα χέρια του» από τα κέρδη.

Η αναφορά του υφυπουργού δεν αφήνει άλλωστε περιθώρια παρερμηνείας: «Ακρογωνιαίος λίθος της προτεινόμενης πολιτικής είναι να δημιουργήσουμε ένα "δίχτυ ασφαλείας" το οποίο με τη σειρά του θα κατοχυρώνει και στη χώρα μας ένα "ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης" σε κάθε πολίτη.»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί για να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η καθολική εφαρμογή έχει προσδιοριστεί για ένα χρόνο αργότερα, την 1-1-2015 και θα εδράζεται σε δύο πυλώνες δράσης: Οικονομική ενίσχυση αλλά μετά από την διασταύρωση των μηχανισμών ελέγχου και Παροχή πλέγματος υπηρεσιών από τις αποκλεισμένες ομάδες-στόχους. Δηλαδή υποτυπώδη πρόσβαση σε συσσίτια, φάρμακα, κλπ.

Όπως είπε με νόημα ο Βασίλης Κεγκέρογλου,  «η μελέτη συνθέτει μια ακτινογραφία του χώρου και αναδεικνύει τους τομείς και τα σημεία, όπου απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές, ώστε στα πλαίσια του δημοσιονομικού προγράμματος να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία των...αδύναμων και των πλέον ευάλωτων»...».

Δηλαδή η μελέτη υποδεικνύει από ποιους να κόψεις για να τα δώσεις στο κεφάλαιο, πετώντας ένα «κόκκαλο» σε αυτόν που κινείται στην απόλυτη εσχατιά, είναι το «ζουμί» των κυβερνητικών προθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μελέτη του ΟΟΣΑ,  προτείνει την «επανεξέταση» των επιδομάτων στέγασης, ανεργίας και αναπηρίας.
http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: