Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2013

ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΑΣ»

Το καθεστώς της Συρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία «βιάστηκε» να καταρρίψει το στρατιωτικό συριακό ελικόπτερο που εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο χθες το μεσημέρι.
Η κυβέρνηση Άσαντ  κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι προσπαθεί με αυτές τις ενέργειες, να κλιμακώσει την ένταση κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.


Το Συριακό ελικόπτερο «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κατά 2 χιλιόμετρα» και χτυπήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στις 14:27 για να πέσει τελικά στο συριακό έδαφος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το συριακό ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής, τύπου Μi-17, έγινε αντιληπτό από τις τουρκικές αρχές στις 13:41, καθώς πετούσε σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Αφού έγινε η σχετική προειδοποίηση προς το ελικόπτερο, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το ελικόπτερο.

Σε δήλωση που έκανε στο Παρίσι όπου βρίσκεται, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ενέργεια της Τουρκίας που «έγινε σε συριακό έδαφος, σε απόσταση 400 μέτρων από τα σύνορα» και τόνισε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την παραβίαση των συνόρων της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα θα δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο NATO λεπτομέρειες σχετικά με την κατάρριψη του ελικοπτέρου.

«Βιαστική απόφαση»

«Η απόφαση από την τουρκική πλευρά να καταρρίψει το ελικόπτερο ήταν βιαστική, ιδιαίτερα καθώς το ελικόπτερο ήταν στο δρόμο της επιστροφής και δεν έχει χρεωθεί με καμία αποστολή μάχης», ανέφερε ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων, την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτό είναι η απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν προς τη Συρία η οποία επιχειρεί να αυξήσει την ένταση ώστε να κλιμακωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών »,συμπληρώνει η ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Πληροφορίες από ΑΠΕ  



ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: