Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2013

Η DEUTSCHE TELEKOM ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ,ΜΕΣΩ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ!!!

Εθελούσια έξοδο "μαμούθ" ετοιμάζει ο ΟΤΕ προκειμένου να απαλλαγεί τουλάχιστον από το 50% του προσωπικού που σήμερα εργάζεται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αμείβεται με βάση την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που λήγει το 2014. Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος εθελούσιας ανοίγει ο οριστικά ο δρόμος για πλήρη αλλαγή του εργασιακού τοπίου στον Όμιλο, καθώς οι αντικαταστάσεις του έμπειρου προσωπικού θα αφορούν αποκλειστικά προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενοικίαση εργαζομένων κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η "Αυγή", έχει αποφασιστεί και θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η αποχώρηση περισσότερων από 2.000 εργαζομένων από το σύνολο των εργαζομένων που διατηρούν συλλογικές συμβάσεις, καθώς σήμερα στον όμιλο το ένα τέταρτο απασχολείται με πάσης φύσεως ελαστικές σχέσεις εργασίας (μπλοκάκια, ενοικίαση, τετράωρο).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το γιγαντιαίο πρόγραμμα εθελούσιας θα περιλαμβάνει: α) την καταβολή μέρος του μισθού (πέρυσι στο αντίστοιχο πρόγραμμα είχε καταβληθεί το 70% του μισθού) για όσους εργαζόμενους δεχθούν να αποχωρήσουν και συνταξιοδοτούνται με 35ετία το 2018 ίσως και το 2020, β) την καταβολή σε χρήμα των εισφορών τους προκειμένου να αυτασφαλιστούν στο ΙΚΑ μέχρι την προβλεπόμενη (με τα σημερινά δεδομένα) συνταξιοδότησή τους.

Στόχος της κύριου μετόχου του ομίλου (δηλαδή της Deutsche Telekom που διαθέτει το 40% των μετοχών, έναντι μόλις 6% του Δημοσίου και 4% του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων) η συρρίκνωση του ΟΤΕ με την σημερινή του μορφή και η ενίσχυση των θυγατρικών OTE Plus, Hellas Com κ.λπ. αλλά και η πρόσληψη προσωπικού με χαμηλό κόστος και καθεστώς προσωρινής απασχόλησης.
Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας (είχε προηγηθεί πέρυσι η αποχώρηση 1.600 εργαζομένων) προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στους εργαζόμενους στον όμιλο, οι οποίοι πίσω από μια εμφανιζόμενη "πλουσιοπάροχη" αποχώρηση βλέπουν εαυτούς μετέωρους στην περίπτωση που την επόμενη διετία αλλάξει εκ νέου το καθεστώς της 35ετίας που σήμερα ουσιαστικά καλύπτει τους ίδιους, εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τους τραπεζοϋπαλλήλους. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν από τη διοίκηση για την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος αποχωρήσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ όσοι από τους παλαιούς εργαζόμενους πιθανότατα την αρνηθούν ακούγεται ότι θα μεταταχθούν στον ΟΤΕ ΤV για πώληση "πακέτων" συνδρομητικής τηλεόρασης και θα μπουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης εφεδρείας.
Πετρόπουλος Ανδρέας
ΑΥΓΗ
ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: