Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2013

ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΟΙ SUEZ ΚΑΙ VEOLIA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Οι δύο γαλλικές εταιρείες Suez και Veolia, μεταξύ των επικρατέστερων μνηστήρων για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε., που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εμπλέκονται σε πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς και απάτης, νόθευσης του ανταγωνισμού, δημιουργίας καρτέλ και μονοπωλιακής εκμετάλλευσης του νερού.
Εκθεση της ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) αποκαλύπτει ότι: «Δικαστήρια στη Γαλλία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει στελέχη και αξιωματούχους του Δημοσίου για δωροδοκίες που έλαβαν από θυγατρικές των Suez και Veolia.
Αμφότεροι οι όμιλοι έχουν τεθεί υπό έλεγχο σε ουκ ολίγες ποινικές και αστικές υποθέσεις, για κατηγορίες όπως δωροδοκία αξιωματούχων του Δημοσίου, παράνομες πολιτικές δωρεές, μίζες, μη ανταγωνιστικό καθορισμό τιμών, σύναψη καρτέλ και λογιστικούς χειρισμούς που ισοδυναμούν με απάτη».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε από το 2012 ότι άρχισε να ερευνά επίσημα καταγγελίες κατά των 3 μεγάλων γαλλικών εταιρειών ύδρευσης (Suez, Veolia και SAUR) για συμπαιγνία στη Γαλλία.

Ειδικότερα η Suez Environment από κοινού με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ του ομίλου Ελλάκτωρ συμφερόντων Μπόμπολα συμμετέχουν στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ Α.Ε. Παράλληλα, η Veolia εμφανίστηκε ως υποψήφια επενδυτής επίσης από κοινού με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, σε προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση της ΕΥΑΘ Α.Ε., που κηρύχθηκε άγονος, ενώ θεωρείται βέβαιο από αρμόδιους παράγοντες ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον στην προκήρυξη πώλησης της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που ετοιμάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ να γίνει έως το τέλος του έτους.

Η έκθεση της ΟΚΕ, αξιοποιώντας πορίσματα της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων του Δημοσίου Τομέα (EPSUE), αναφέρει ότι η εμφάνιση πολυεθνικών στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελεί μια αγορά που δημιουργήθηκε την περίοδο 1980 - 2000, απέτυχε και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Εκδηλώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις και εκστρατείες των πολιτών, οι οποίες οδήγησαν σε πολυδάπανη επιστροφή των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στους δήμους, ενώ «πάγωσαν» ή ακόμη και ακύρωσαν την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης και σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να μην την πατήσουμε κι εμείς

Στόχος της έκθεσης είναι να μην επαναληφθούν στην Ελλάδα επιζήμιες καταστάσεις που βίωσαν άλλες χώρες, οι οποίες ιδιωτικοποίησαν την ύδρευση-αποχέτευση και έπειτα από χρόνια την επανέφεραν υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς η εκπλήρωση των στόχων που είχαν τεθεί απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα. Αυτό τονίζει η ΟΚΕ, η οποία προχώρησε στην έκδοση γνώμης με θέμα «διαμόρφωση πλαισίου για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων».

Στην επιτροπή μελέτης, με πρόεδρο τον Ν. Σκορίνη, αντιπρόεδρο της ΟΚΕ, μετείχαν ως εμπειρογνώμονες η Χρ. Θεοχάρη, περιβαλλοντολόγος μηχανικός, Μ. Παπαδοπούλου, επ. καθηγήτρια ΕΜΠ, Β Τσουκαλά, επ. καθηγήτρια ΕΜΠ, Μ. Ιωαννίδου, οικονομολόγος.
  

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: