Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΕ 2.152 ΕΥΡΩ

Του Μ. Χριστοδούλου
Παρά τις δύο διαγραφές που έχουν προηγηθεί, με το PSI+ και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το δημόσιο χρέος θα «σκαρφαλώσει» στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 από 299,6 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των δανείων τα οποία χρωστούσε η χώρα το 2009 – προ μνημονίου εποχή. Συνολικά, η πενταετία 2009-2013 θα κλείσει με πρόσθετο χρέος 2.152 ευρώ για κάθε Ελληνα πολίτη.

Μέσα σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δημιούργησε νέες υποχρεώσεις σε δάνεια, οι οποίες είναι μεγαλύτερες κατά 21,4 δισ. ευρώ. Στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό της δυναμικής που προσλαμβάνει το χρέος, η «βελόνα» του οποίου δείχνει ήδη το 175,5% του ΑΕΠ.


Αμφίβολη η βιωσιμότητα

Ενα τέτοιο μέγεθος χρέους καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητά του και υποχρεώνει την κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα τις συζητήσεις περί μιας νέας ελάφρυνσης, για να προλάβει να βγει για δανεικά στις αγορές.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο σενάριο έχει χαρακτηριστεί ως απίθανο από τους δανειστές, η κυβέρνηση συνεχίζει να το ενισχύει. Η τρόικα από την πλευρά της δείχνει να μη βιάζεται στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους όσο κρατεί η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον. Ηδη άτυπα φαίνεται να υπάρχει μια μετακύλιση των αποφάσεων για μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φτάσει τα 319,4 δισ. ευρώ, μόλις 1,6 δισ. ευρώ πιο κάτω από τα επίπεδα των 321 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος.

Το ποσό αυτής της μείωσης είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Από το 2009 μέχρι και σήμερα το δημόσιο χρέος παραμένει «καθηλωμένο» σε επίπεδα μεγαλύτερα των 300 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό το ύψος θα παραμείνει και το 2014.

Εάν δεν μεσολαβούσε το «κούρεμα» και το πρόγραμμα της επαναγοράς των ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε φτάσει σε τρία χρόνια από τώρα να χρωστά ένα ποσό σε δάνεια το οποίο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα ήταν μεγαλύτερο των 420 δισ. ευρώ(!), ήτοι πάνω από το 224% του ΑΕΠ. Θα είχε δηλαδή πνιγεί στα χρέη…

http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: