Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

750% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008!

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
ΘΥΜΑ γενικής φοροεπιδρομής έχουν πέσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα χρόνια του Μνημονίου, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ακίνητα ως εξασφαλισμένη πηγή για άντληση φορολογικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 έως και σήμερα οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί κατά 750%!
Η καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική με την οποία αντιμετώπισαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις την ακίνητη περιουσία, αύξησαν μέσα σε 5 χρόνια τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία στα ακίνητα, από 437 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008, σε 3,2 δισ. ευρώ το 2013, στόχος εσόδων που θα διατηρηθεί και το 2014.


Οι αυξήσεις αυτές στους φόρους των ακινήτων, που είναι πέραν πάσης λογικής, δεν συνάδουν βέβαια με την πτωτική πορεία που καταγράφουν τα εισοδήματα των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, η σωρευτική απώλεια των εισοδημάτων των Ελλήνων μέσα στην ίδια πενταετία αγγίζει το 24% έως 25% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, από την ελληνική οικονομία έχουν εξανεμιστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ εθνικού εισοδήματος από το 2008 έως και σήμερα.

Φορολογικά βάρη

Οι φορολογούμενοι βέβαια, πέρα από την απώλεια του 25% του εισοδήματός τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα βαρύνεται με τα υψηλότερα φορολογικά βάρη, που αγγίζουν το 42%, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει πάνω από το 50% των περιουσιακών τους στοιχείων και έχουν σχεδόν πενταπλασιάσει τα χρέη τους στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους Ελληνες μικρομεσαίους φορολογουμένους που έχουν ακίνητη περιουσία στην κατοχή τους ως μηχανές που μπορούν να παράγουν χρήμα μόνο και μόνο για να πληρώνουν φόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους επόμενους 4 μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013, ενώ την ίδια ώρα «τρέχει» το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Η ίδια ακριβώς φορολογική πολιτική θα συνεχιστεί και το 2014, καθώς οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και πάλι χρυσάφι την ακίνητη περιουσία τους. Ο νέος φόρος ακινήτων, που γράφεται και σβήνεται διαρκώς εδώ και ένα χρόνο, θα πρέπει να φέρει στα ταμεία τουλάχιστον 2,85 δισ. ευρώ, από φόρο όμως που θα βεβαιώσει 3,85 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, ο φόρος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ ακριβότερος από τα έσοδα που θα πρέπει να φέρει στα ταμεία, καθώς η τρόικα συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τις ΔΟΥ, ότι μπορούν να εισπράξουν τους φόρους. Εστω και αν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι με το νέο φόρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση «θα εισπράξει λιγότερα από περισσότερους», ξεχνά να πει ότι ο τελικός λογαριασμός για τη συνολική ακίνητη περιουσία μιας μέσης οικογένειας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς πρώτη φορά θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ενώ χαμένοι θα βγουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης.

Ο νέος φόρος, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του, αναμένεται να βασιστεί στο τελευταίο σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας, όμως με αλλαγές που το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να φέρουν ελαφρύνσεις σε αγροτεμάχια και κατοικίες εκτός σχεδίου αλλά εντός οικισμού, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση.

Χαμηλής αξίας οικόπεδα

Για τα οικόπεδα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διατηρήσει τους 25 συντελεστές, ωστόσο θα μειώσει τους συντελεστές στα 10 πρώτα κλιμάκια ώστε να μην επιβάλλεται δυσανάλογα μεγάλος φόρος σε χαμηλής αξίας οικόπεδα. Αντίστοιχα, σχεδιάζει να αυξήσει έως και 50% τα τελευταία 10 κλιμάκια, καθώς το προηγούμενο σχέδιο σε σχέση με τον ΦΑΠ προβλέπει μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε οικόπεδα-«φιλέτα».

Για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, αν και η κλίμακα θα παραμείνει και εδώ η ίδια, σχεδιάζονται αλλαγές στους επιμέρους συντελεστές, ώστε να ελαφρυνθεί ο φόρος. Κύρια αλλαγή αναμένεται να είναι η κλιμάκωση τελικά του συντελεστή για ύπαρξη ακινήτου μέσα στο αγροτεμάχιο.

Αντίθετα, χωρίς μεγάλες αλλαγές φαίνεται πως θα μείνει η κλίμακα για τα εντός σχεδίου ακίνητα, η οποία έτσι κι αλλιώς προέβλεπε χαμηλότερο φόρο για την πλειονότητα των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ.
 http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: