Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΟΕΝΓΕ: ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, έδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καλώντας τον Υπουργό Υγείας να κάνει ένα διάλειμμα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και να ασχοληθεί με το πρόβλημα.Αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΝΓΕ: «30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική. Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στη βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εξοργιστική είναι η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, από τη Γερμανία – τη Μεγ. Βρετανία - τη Σουηδία – την Ολλανδία – τη Γαλλία – τη Νορβηγία – την Ελβετία , μέχρι την Αυστραλία – το Ντουμπάϊ – τη Σαουδική Αραβία – το Αμπού Ντάμπι….



Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό ( υπολογίζονται σε άνω των 7000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που φεύγουν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011 ), συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα :
•    Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.
•    Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
•    Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα
•    Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική
•    Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής
•    Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδικη έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.
•    Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.
•    Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
•    Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική
•    Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
•    Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική
•    Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.
•    Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανείς γιατρός
•    Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας… Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν ΣΉΜΕΡΑ άνω των 6000 γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα».




 Επίσης η ΟΕΝΓΕ έστειλε προς τον υπουργό Υγείας την ακόλουθη επιστολή:


«κ. Υπουργέ

Το τελευταίο διάστημα έχετε αναλωθεί σε κινήσεις φτηνού εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης που, πλέον, δεν μας δημιουργούν καμία έκπληξη.
Από τη μια χρησιμοποιείτε ασύστολα το σώμα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας, όχι για να ανιχνευθούν τα πραγματικά και φλέγοντα προβλήματα του χώρου των νοσοκομείων, αλλά στην τραγική προσπάθειά σας να αναδείξετε τους υγειονομικούς ως κυρίους ενόχους για την έκρυθμη κατάσταση στην οποία η πολιτική που ακολουθείτε έχει φέρει τα δημόσια νοσοκομεία (επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού και εντατική υπερεργασία των εναπομεινάντων, συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων και υλικών, ανθρωποκτόνα κωλύματα στην πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα, κλπ).


Από την άλλη, εσείς ο ίδιος, λόγω προφανώς της υπερπαρουσίας σας σε τηλεοπτικά παράθυρα και ραδιοφωνικά δίκτυα, ΑΜΕΛΗΣΑΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ με το γεγονός ότι οι λεγόμενες «πρόσθετες» (στην πραγματικότητα άκρως απαραίτητες) εφημερίες των ιατρών σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απλήρωτες για πολλούς μήνες.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συρροή επιστροφών ενταλμάτων πληρωμής από τους παρέδρους των οικονομικών υπηρεσιών, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ.


Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και να επιλύσετε έστω ένα πρόβλημα: να προβείτε σε νομική ρύθμιση του καυτού προβλήματος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών, και στην ρύθμιση της κανονικής αποπληρωμής όλων των εφημεριών στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε ότι οι ιατροί της χώρας ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ»!

Tέλος, ο κ. Βαρνάβας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «ο φυσικός πολιτικός χώρος του κ. Γεωργιάδη είναι η Χρυσή Αυγή, οι πρακτικές του είναι όμοιες με εκείνες του Κασιδιάρη και καθοδηγητής του είναι ο Κώστας Πλεύρης».


Nάσος Μπράτσος

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: