Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΑΘ!

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ βιάζονται να εκσυγχρονίσουν το πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας, σε βαθμό τέτοιο ώστε να εξομοιωθεί με αυτό που χρησιμοποιούν ήδη οι υποψήφιοι αγοραστές της. Το θέμα συζητείται σε σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ με σκοπό να εγκριθεί, αν και σε προηγούμενη συνεδρίαση δεν ήταν λίγα τα μέλη του Δ.Σ. που εξέφρασαν τις διαφωνίες και την αντίθεσή τους. Το έργο θα κοστίσει περί τα 2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Για την πραγματοποίηση του έργου προβλέπεται η πρόσληψη ειδικού συμβούλου σε θέματα Ανασχεδιασμού και Συντονισμού Εργου με εκτίμηση αμοιβή 240.000 ευρώ προ ΦΠΑ για ένα μόνο χρόνο. Μόνο η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις του διαγωνισμού έχει συνολικό προϋπολογισμό 390.000 ευρώ προ φόρων. Χρήματα τα οποία θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι πολίτες. Και οι ιδιώτες θα βρουν στρωμένο το δρόμο για να λειτουργήσουν την εταιρεία σύμφωνα με το σύστημα που ήδη διαθέτουν, χωρίς καμία επιπλέον δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Το θέμα έχει ήδη έρθει προς ψήφιση σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα η διοίκηση της εταιρείας το επαναφέρει σε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. με σκοπό να το «περάσει». Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Γιατί ένα τέτοιο έργο με τόσο υψηλό κόστος, που θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, πρέπει να υλοποιηθεί παραμονές της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ; Τι τελικά θα «επενδύσουν» οι υποψήφιοι αγοραστές;

Οι υποψήφιοι αγοραστές διατάζουν;

Το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ δουλεύουν ήδη υπέρ των ιδιωτών; Οι υποψήφιοι αγοραστές διατάζουν το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΕΥΑΘ για το πώς θέλουν να τους παραδοθεί η εταιρεία; Το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία ανεξέλεγκτα; Και έχουν το δικαίωμα να φορτώνουν την ΕΥΑΘ με τέτοια βάρη; Ισως επαληθεύεται η δήλωση της αντιδημάρχου του Παρισιού, Αν Λε Στρατ, πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Οτι η ιδιωτικοποίηση του νερού εμπεριέχει αδιαφάνεια και ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ), Γιώργος Αρχοντόπουλος, διαπιστώνει ότι «εν όψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, φαίνεται ότι κάποιοι παίζουν υπόγεια παιχνίδια. Το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι υπόλογοι για ό,τι συμβαίνει στην εταιρεία και στο νερό των Θεσσαλονικέων». Επισημαίνει δήλωση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι «δεν πουλάμε εμείς. Πουλάει η κυβέρνηση», σε μια προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να αποποιηθεί τις ευθύνες του. «Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν. Την ευθύνη την έχει το ΤΑΙΠΕΔ», τονίζει ο Γ. Αρχοντόπουλος.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μέλος του συντονιστικού «SOSτε το Νερό», Γιάννης Κρεστενίτης, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να πληρώνουν οι πολίτες τεράστια ποσά για επενδύσεις που θα καρπωθούν οι αγοραστές της ΕΥΑΘ. «Αν θέλει εκσυγχρονισμό η ΕΥΑΘ, πρέπει να τον κάνει. Αλλά όχι εις βάρος των πολιτών και υπέρ των ιδιωτών», τονίζει.

Το θέμα, που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, φέρει τον τίτλο: «Εγκριση και υλοποίηση σχεδίου προγραμματισμού ανασχεδιασμού επιχειρηματικών διαδικασιών και ανάπτυξης Πληροφοριακού Συστήματος της ΕΥΑΘ Α.Ε.». Περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, ένα πρόγραμμα δράσεων που αφορούν στην αναγκαιότητα ανασχεδιασμού και εκσυγχρονισμού των επιχειρησιακών διαδικασιών της ΕΥΑΘ και τη μετάβαση σε νέες, σύγχρονες, ομοιογενοποιημένες δομές πληροφοριακών συστημάτων, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για την εταιρεία.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: