Πέμπτη, Οκτωβρίου 31, 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα δύο συλλαλητήρια που είχαν ορισθεί για τις 6μμ στα Προπύλαια (πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού), με πορεία προς τη Βουλή. Ανοιχτοί πλέον οι δρόμοι στο κέντρο. Η σημερινή ημέρα ήταν γεμάτη με κινητοποιήσεις, καθώς από το πρωί και μέχρι το βράδυ οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με διαδηλωτές από διάφορους κλάδους.   
Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν το πρωί, μέλη των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ – ΤΑΕΟΑΕΕ και στη συνέχεια διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Υγείας.


Τη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, προκάλεσε το γεγονός ης απουσίας του Α.. Γεωργιάδη λόγω κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, αν και είχε ενημερωθεί αρκετές μέρες πριν. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή, στην οποία έθιξαν θέματα σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχει αποχώρησαν θεωρώντας ότι δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις και ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 6ης Νοεμβρίου. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις συνταξιούχων έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η δεύτερη συγκέντρωση, που μάλιστα συναντήθηκε στην Ομόνοια με αυτή των συνταξιούχων, ήταν αυτή των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που από το κέντρο της Αθήνας, διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή. Αίτημά τους είναι να συνεχίσει η λειτουργία του ναυπηγείου χωρίς απολύσεις και υπό κρατική εποπτεία και ιδιοκτησία, καθώς και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και να υλοποιήσουν τα ναυπηγεία εξοπλιστικό πρόγραμμα των υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Στη Βουλή πάντως, δεν συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό όπως είχαν συμφωνήσει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες γι΄ αυτό στην κυβέρνηση.

Η τρίτη κινητοποίηση, ήταν το Πανελλήνιο συλλαλητήριο ατόμων με αναπηρία έξω από τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των ΑΜεΑ συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους και να προβεί σε πρωτοβουλία για συνάντηση της ΕΣΑμεΑ και με τον πρωθυπουργό.
Επίσης, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
«Οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ζητούμε όχι το ευ ζην, αλλά τουλάχιστον το ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης.


Οι διεκδικήσεις της ΕΣΑμεΑ, είναι: «να μη γίνει καμία περικοπή σε προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην προχωρήσει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση. Επίσης κανείς να μην μείνει ανασφάλιστος και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, όπως άνθρωποι που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άποροι νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση- αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και άνθρωποι με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί-τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κλπ προς τους οποίους η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας -ορθοπεδικών μέσων και τεχνητών μελών- είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, να μη γίνει καμία περικοπή σε προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην προχωρήσει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση. Επίσης κανείς να μην μείνει ανασφάλιστος και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, όπως άνθρωποι που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άποροι νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση- αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και άνθρωποι με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί-τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κλπ προς τους οποίους η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας -ορθοπεδικών μέσων και τεχνητών μελών- είναι από ανεπαρκής έως μηδενική».
Νάσος Μπράτσος

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: