Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2013

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ- ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

«Ημερομηνία λήξης» φαίνεται να έχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους 1.100 εργαζόμενους, όπως αποκαλύφθηκε χτες το πρωί στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας του σωματείου με τον γραμματέα του υπουργείου Αμυνας, Α. Οικονόμου. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται κυβέρνηση και αραβογερμανικά μονοπώλια, που κατέχουν το ναυπηγείο, είναι η ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος των 4 υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Από εκεί και πέρα, η συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου είναι «στον αέρα», όπως και οι εργαζόμενοι.

Η χτεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο νέας διαδήλωσης των εργαζομένων στο υπουργείο Αμυνας, απαιτώντας να επαναλειτουργήσει το ναυπηγείο με όλες του τις δραστηριότητες και να πληρωθούν, καθώς έχουν να δουν μισθό από τις 18 Απρίλη του 2012, όταν η εργοδοσία επέβαλε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτέμβρη.
Να σημειωθεί ότι οι διαθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων για τους εργαζόμενους έχουν γίνει γνωστές από τις 15/10/2012, όταν η εταιρεία «Ελληνικά Ναυπηγεία ΕΝΑΕ», με πληρωμένη ανακοίνωση σε ημερήσια εφημερίδα, είχε κάνει σαφές ότι τα προγράμματα των υποβρυχίων «μπορούν μετά βίας να απασχολήσουν 500 άτομα». Ενώ με ανακοίνωση στις 30/9, αφού ξεκαθαρίζει ότι αν δεν τσεπώσει και άλλο ζεστό κρατικό χρήμα, το ναυπηγείο θα παραμείνει κλειστό, διευκρινίζει ότι και να επαναλειτουργήσει, «είναι εύκολα αντιληπτό ότι με τις σημερινές συνθήκες, η επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων δεν θα έχει ομοιότητα με το χτες».
Μετά τη συνάντηση με τον Α. Οικονόμου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και επικεφαλής της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, Νίκος Ξουράφης, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, κατήγγειλε στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση για τις θέσεις εργασίας και ότι «είναι ανάγκη ο συντονισμός και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους όλων των ναυπηγείων της χώρας, τους συναδέλφους που δουλεύουν στο μέταλλο». «Διεκδικούμε ναυπηγεία ανοιχτά, να λειτουργήσουν με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς ιδιώτες, με όλους τους εργαζόμενους, καμία περικοπή στα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: