Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2013

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ «ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ» ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

Να εγκλωβίσει το λαό στα παζάρια για τη διαχείριση του χρέους επιχειρεί ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει τη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» σημειώνει ότι η μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (19 δισ. ευρώ) και η ανανέωση των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (4,5 δισ. ευρώ) είναι οι δύο κινήσεις που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.


Ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που προβλέπει αυτές τις δύο κινήσεις για την επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Όπως αναφέρει, «αυτή ήταν η αρχική συμφωνία την οποία δεν έχουν τηρήσει», καθώς προβάλουν το επιχείρημα ότι αυτό συνιστά  «νομισματική χρηματοδότηση».

Ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια, δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θα ληφθούν άλλου είδους σκληρά μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, «στοχευμένα μέτρα θα υπάρχουν» και «διαρθρωτικά μέτρα χρειάζεται να πάρουμε».

Ειδικά για το ασφαλιστικό, αποκλείει να υπάρξει «γενικό θέμα», αλλά ανακοινώνει ότι θα ληφθούν επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα στα ταμεία, αφού όπως λέει «θα κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα».

Στην ίδια συνέντευξη, επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να μειωθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός και να κουρευτούν οι καταθέσεις, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα των αμυντικών βιομηχανιών. http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: