Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΠΩΛΗΣΗ ΓΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

«Ανάχωμα» στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά λυμάτων από περιοχές της βόρειας και της νότιας Αττικής στην Ψυττάλεια, θέτει ομόφωνο καταδικαστικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η ΕΥΔΑΠ ήδη από τις αρχές του 2012 έχει δρομολογήσει εξελίξεις που οδήγησαν και σε μελέτη τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας. Η μελέτη, που διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής, πρόσφατα κοινοποιήθηκε και στη δημοτική αρχή.


«Το ΚΕΛ Ψυττάλειας, το οποίο ήδη δέχεται τα απόβλητα περιοχών με πληθυσμό εκατομμυρίων κατοίκων, φαίνεται να προορίζεται ως εγκατάσταση υποδοχής και επεξεργασίας όγκου λυμάτων, πλήθους επιπλέον πυκνοκατοικημένων περιοχών.

»Είναι προφανές ότι καταλήγουμε για ακόμα μία φορά στη γνωστή "σίγουρη" συνταγή. Ο,τι είναι ανεπιθύμητο από την υπόλοιπη Αττική οδεύει, καταλήγει και επιβαρύνει τους γνωστούς χώρους, δηλαδή το δήμο μας» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πρόκειται να κατασκευαστούν αγωγοί μεταφοράς ακαθάρτων μήκους πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο Γέρακας, η Ανθούσα, η Παλλήνη και η περιοχή Φούρεσι του Δήμου Παιανίας. Σε ένα δεύτερο υποέργο προβλέπεται η κατασκευή μεγάλου μήκους υποθαλάσσιων αγωγών οι οποίοι θα συλλέγουν λύματα από οικισμούς της νότιας ακτής Σαρωνικού και συγκεκριμένα το Θυμάρι, την Παλαιά Φώκαια, την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι, τον Αγ. Δημήτριο και την Αγ. Μαρίνα Δήμου Κρωπίας, ενώ προτείνεται και η απορροή λυμάτων βορειότερων συνοικισμών.

Αυτή τη στιγμή, η μέση ημερήσια εισερχόμενη παροχή στο Κέντρο της Ψυττάλειας είναι 725 χιλιάδες κυβικά μέτρα, ενώ η πρόσθετη επιβάρυνση υπολογίζεται σε 34 χιλιάδες κ.μ. Ενδεχόμενο που οδηγεί υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) να αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περιόδους αιχμής ή έντονων βροχοπτώσεων, οπότε οι αγωγοί δέχονται μεγάλο φόρτο λυμάτων. «Σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί όροι της Ψυττάλειας δίνουν τη δυνατότητα να παρακάμπτεται η βιολογική επεξεργασία και να οδηγούνται στον Σαρωνικό», τονίζουν.

«Εδώ δεν κατοικούν πολίτες Β' κατηγορίας. Η περιβαλλοντική όχληση από την Ψυττάλεια είναι μεγάλη και ο δήμος ουδέποτε έχει πάρει ανταποδοτικά τέλη. Για το λόγο αυτό προσφεύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πέρα από το έντονο πρόβλημα των δυσάρεστων οσμών, που αντιμετωπίζουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν καταγγείλει σε αρμόδιες υπηρεσίες ότι ειδικώς έπειτα από βροχοπτώσεις εμφανίζεται στη θαλάσσια περιοχή της Δραπετσώνας, πλησίον του λιμενοβραχίονα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ, μεγάλη λωρίδα από αφρώδες υλικό. Φαινόμενο το οποίο συνεπαγωγικά συνδέουν με την υπερχείλιση των αγωγών του ΚΕΛ. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, η διεθνής πρακτική εστιάζει στην κατασκευή μικρών τοπικών κέντρων επεξεργασίας λυμάτων και όχι σε μεγάλες συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις.

Επί αρκετές δεκαετίες οι περιοχές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας έχουν καταστεί δέσμιες σωρείας εγκαταστάσεων επιβαρυντικών για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Μερικές απ' αυτές, τονίζεται στο ψήφισμα, είναι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, των πετρελαϊκών εταιρειών SHELL και ΒΡ, των Λιπασμάτων, του ΚΕΛ Ακροκέραμου Ψυττάλειας, του ΟΛΠ, της χωματερής Ιχθυόσκαλας και πολλών άλλων.

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: