Πέμπτη, Οκτωβρίου 31, 2013

ΤΟ "ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΥΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

- Ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters ότι παγώνει η επίσκεψη της τρόικας
- Αξιωματούχος αναφέρει: Μέτρα θα μπουν γιατί είναι η μόνη λύση - Πρόκειται για κακή επικοινωνία με το κοινό τους
- Δεν βλέπουν λύσεις στα δύο προαπαιτούμενα: αμυντικές βιομηχανίες και διαθεσιμότητα
- Reuters: Κανείς από την τρόικα δεν θέλει να πάει εκεί γιατί κανείς δεν τους θέλει
Ένα περίεργο κρυφτούλι παίζεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, καθώς παραμένει άλυτο μυστήριο εάν τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα ή τελικά θα κρατήσουν σκληρή γραμμή και θα αναβάλλουν για άλλη μία φορά την επίσκεψή τους. 


Το σίγουρο είναι πως αυτές οι ύποπτες διαρροές περί ανεξέλεγκτης εμπλοκής με την τρόικα, δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το κλίμα, ενώ χιλιάδες πολίτες μένουν με την αγωνία των επόμενων εξελίξεων που σαφώς και θα επηρεάσουν τη ζωή τους. 

Και ενώ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το εάν θα έρθει ή όχι η τρόικα στην Αθήνα, το Reuters που συνήθως διαρρέει τις προθέσεις της τρόικας, αναφέρει πως παγώνει η επίσκεψή τους, η Αθήνα υποστηρίζει πως έχουν κανονικά ραντεβού την Τρίτη, ενώ η Κομισιόν ως άλλη Πυθία έβγαλε χρησμό. 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε προ ολίγου, ερωτηθείς σχετικώς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η θέση των Βρυξελλών όσον αφορά την διαπραγμάτευση της Τρόικας με την Ελλάδα παραμένει η ίδια. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα «ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει πως δεν έχει αλλάξει ο έως τώρα προγραμματισμός και την προσεχή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό επισήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuter's, για ενδεχόμενο αναβολής της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Το τηλεγράφημα που μετέδωσε το Reuters ανέφερε πως υπάρχει η πρόθεση των επιθεωρητών της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να αναβάλλουν την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ελλάδα εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές με την Αθήνα για το δημοσιονομικό κενό 2 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. 

«Υπάρχουν μεγεθυνόμενες διαφορές μεταξύ Αθηνών και τρόικας», είπε στο Ρόιτερς αξιωματούχος των Βρυξελλών, επισημαίνοντας πως η προσεχής επίσκεψη των επιθεωρητών παγώνει.

«Οι Έλληνες λένε: "κάνουμε αρκετά" και η τρόικα λέει πως χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει (σ.σ. το κενό) στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.
«Κανείς τους δεν θέλει να πάει γιατί κανείς δεν τους θέλει εκεί», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Η τρόικα κάνει λόγο για 2 δισεκ. ευρώ. Η Ελλάδα μιλάει για κάλυψή τους μέσω ενός καλύτερου ελέγχου στις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση. Λένε όχι άλλα μέτρα», επισημαίνει από την πλευρά του ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης.

«Η λύση είναι νέα μέτρα. Αυτό και θα συμβεί φυσικά. Πρόκειται για ένα θέμα κακής επικοινωνίας με το δικό τους το κοινό», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτει πως ακόμη υπάρχει λόγος για να βρεθεί μία λύση, καθώς η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει την επόμενη δόση του δανείου τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι δανειστές δεν είναι ακόμα πεπεισμένοι ότι η Αθήνα μπορεί να φέρει σε πέρας μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που είχε υποσχεθεί να ολοκληρώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου κι ακόμη παραμένουν ανεκπλήρωτες, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη προγραμματισμένη δόση του 1 δισεκ. ευρώ. 
http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: